Voorkomen van echte meeldauw. Meeldauw kun je gelukkig op een aantal manieren vrij goed voorkomen. Met de volgende tips maak je de kans een stuk kleiner op de witte schimmelziekte: Wanneer planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen zullen ze minder snel last hebben van meeldauw.
Deze worden gevormd door een groep van schimmels, de echte meeldauw (soms witziekte genoemd) die veel verschillende plantensoorten kan aantasten zoals: pompoen, komkommer, rosemarijn en druiven. Het ziet eruit als een soort witte aanslag, die vooral op de bovenkant van bladeren zit. Aangetaste planten groeien minder snel en het blad verkleurt.
Bestrijding van echte meeldauw. Er zijn meeldauwgevoelige en meeldauwresistente varianten, zowel in bloemisterijgewassen als in de fruit- en groenteteelt. Echte meeldauw bij courgettes.
Bij het kiezen van de cultivars kan daar rekening mee gehouden worden. Valse meeldauw en echte meeldauw. Deze meeldauwsoorten kunnen ook voorkomen op ander soort fruit zoals tomaten, aardbeien, bonen enz. De naam zegt al wat het inhoud. De valse meeldauw doet zich voor als echte meeldauw , alleen dit is niet het geval.
Allebei de variante zijn goed te bestrijden.
Dit is - net als echte meeldauw - de verzamelnaam voor een groep schimmels die groene plantdelen aantast in verschillende gewassen. Het verschil tussen echte meeldauw en valse meeldauw is de plaats van de aantasting. Ondanks de goede zorgen kan het toch gebeuren dat planten last krijgen van virussen, bacteriën of schimmels, zoals de schimmel echte meeldauw.
Deze schimmel ontwikkelt zich bij droog en warm weer op alle delen van de plant, maar je ziet deze het beste op de bladeren. Meeldauw op kamperfoelie moet je zo snel mogelijk bestrijden. Goe nu je weet wat meeldauw is en hoe je het kan herkennen, ga ik je vertellen hoe je het kunt bestrijden. De echte meeldauw woekert in droge omstandigheden, de valse meeldauw houdt van een vochtige omgeving.
Het is een blijft een vervelende ziekte, die we het best uitroeien. Hoe je dit doet lees je hieronder in een aantal tips. De haustoriën doorboren de celwand maar niet het celmembraan. Op de foto van echte meeldauw bij de Noorse esdoorn zijn de ongeveer 1µm kogelvormige vruchtlichamen (cleistothecia) te zien. Waar echte meeldauw houdt van droge omstandigheden, is het bij zijn broertje net andersom.
De bladvlekkenziekte is juist dol op vocht. Sterker nog, het heeft vocht nodig om te kunnen ontkiemen en verspreiden. Het vervelende is dat wietplanten het vocht net zo hard nodig hebben. Meeldauw zorgt ervoor dat het blad uitvalt en kan de plant zelfs dood laten gaan. In de zomer is de kans hierop het grootst.
Het is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende lucht krijgt, zodat deze ook weer snel droogt. Hiermee verklein je de kans dat meeldauw ook andere planten in jouw tuin gaat aantasten.
Aantasting door echte meeldauw kan ineens in jouw tuin voorkomen. Sporen van echte meeldauw , zowel de ascosporen als de conidiën, hebben geen voedingsstoffen of water nodig om te ontkiemen. Een hoge relatieve luchtvochtigheid bevordert de ontkieming van sporen, maar remt de sporenproductie. De bestrijding van echte en valse meeldauw is redelijk moeilijk.
Als de plant eenmaal onder de meeldauw zit, dan kun je het beste de door meeldauw aangetaste delen zoveel mogelijk wegsnoeien. De groei stagneert en de visuele kwaliteit van de plant gaat achteruit. Bij de bestrijding van meeldauw bestaat een onderscheid tussen echte en valse meeldauw.
De keuze van het middel hangt af van de te bestrijden schimmel. De bepaling of bij een aantasting echte of valse meeldauw de veroorzaker is, geeft nog wel eens problemen. Bij echte meeldauw is voor infectie weinig vocht nodig, vooral in een droog seizoen kan de schimmel zich sterk uitbreiden. De overwintering vindt plaats in knoppen en afgevallen bladeren. De schimmels die echte meeldauw veroorzaken kunnen zich alleen voeden met levende plantencellen en nagenoeg niet overleven in de afwezigheid van een levend gewas.
Silinal (Ecostyle, op basis van Natriumsilicaat) Werking: Silinal is een 1 natuurlijk middel tegen bestrijding van echte meeldauw op alle soorten planten, zoals kamerplanten, groenten, fruit- en siergewassen, zowel binnen als buiten. Delen van de plant die aangetast zijn met meeldauw herstellen niet meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.