vrijdag 28 november 2014

Wormenmest maken

Dit middeltje kan gebruikt worden in het gietwater of gesproeid worden als bladvoeding. Er zijn verschillende recepten om compostthee te maken. Je kan het aftappen wanneer je een wormentoren hebt of je maakt het zelf.


Wormenmest maken

Het ligt er helemaal aan wat je van plan bent. Je kunt wormen kweken voor het verwerken van g. Wanneer je wormen gebruikt voor het verwerken van g,f. Balkonton of een Wormentoren een handig product.


Met een wormenboerderij in je kelder of schuur ben je verzekerd van je eigen plantenvoeding. Je maakt er gemakkelijk zelf een voor ongeveer euro. Zo heeft men experimenten gedaan met gesteriliseerde wormenmest. Op die mest werden de planten ook ziek. Plaatst men dezelfde ziekmakende bacteriën op niet gesteriliseerde wormenmest dan werden de planten niet ziek.


De goede bacteriën in de wormenmest konden deze ziekmakende bacteriën onschadelijk maken. Om wormenmest te maken , gebruik je best een wormenbak. De gaten in de tussenwand zijn nodig omdat de wormen dan kunnen migreren van de ene naar de andere bak. Specifiek aan wormenmest is dat het de volledige variatie van mineralen en sporenelementen bevat evenals honderden verschillende goede bacteriën en schimmels die samen zorgen voor een levende bodem. Geen enkele andere bodemverbeteraar kan hieraan tippen.


Ontdek wat wormenmest is en hoe je het thuis maakt. Je hebt minimaal twee grote, donkere plastic bakken of emmers met deksel nodig. De onderste is een opvangbak voor vocht.


In de bodem van de andere boor je gaten. Voor de afvoer van vocht, voor de ventilatie (en wanneer je nog meer bakken stapelt, als doorgang voor de wormen). Hierin gooi je gft-afval en speciale compostwormen zetten het om in rijke wormencompost.


Laat je de wormen alles opeten in de bak, dan krijg je wormenmest. Veel wormenbakken hebben ook een kraantje, waarmee je vloeibare mest (percolaat) kunt aftappen. Hoe werkt een wormenhotel. Wormen maken de grond losser en vruchtbaarder en daarbij vormt hun ontlasting een zeer geschikt mest.


Deze mest te zien in de vorm van kleine, gedraaide hoopjes die zich vaak tussen de tegels of in het gazon bevinden. Met een wormeflat kun je zelf makkelijk en vrij snel van je keukenafval hele vruchtbare wormenmest maken. Deze doe-het-zelf-kit hebben we ontwikkeld naar een idee van degroenevinger. Het is gebaseerd op drie of vier bouwemmers van liter.


Die kun je bij elke bouwmarkt kopen en ze zijn van een standaard maat en model. Zelf een wormenbak maken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Zelf heb ik eerst een eigen wormenbak gemaakt van een plastic bak.


Wormenmest maken

Gelukkig is er een manier om wormen uitwerpselen in je voordeel te gebruiken zonder diep in de buidel te tasten. Deze elementen zijn aanwezig in wormenmest. Door wormenmest te gebruiken, worden andere meststoffen overbodig.


Actief bodemleven wordt ook gestimuleerd door gebruik te maken van Vitasol, lavameel en mycorrhizaschimmels. Planten gevoed met wormenmest zijn minder gevoelig voor deze plagen. In diverse onderzoeken blijken planten meer opbrengst te geven na bemesting met vermicompost. Geen wonder dat wormenmest bij thuistelers van wiet al jaren erg populair is. Om goed te kunnen groeien en bloeien hebben planten voedsel nodig.


Met wat geduld en een kleine inspanning kun je zelf vloeibare meststof (percolaat) maken. Perliet heeft die eigenschap ook en zo ook kokos. Ik weet niet of het de bedoeling is dat je een soort van hydro kweken doet, maar met enkel die samenstelling heeft het daar wel veel weg van.


Een wormenbak is een handig en goedkoop (± €10) hulpmiddel voor de plantenliefhebber.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts