Vakantie voor het hele gezin direct aan de skipiste in St. Geen paniek, de lavendel zal voor de winter nog het een en ander aan groei doormaken, hij zal zo voor de winter wel weer jonge scheuten hebben gemaakt en de winter gewoon doorkomen. Het is inderdaad beter om begin april de lavendels flink te snoeien vooral om flinke bloei als gevolg te hebben. Zorg dat dit begin oktober is afgeron liever eerder.
Als je lavendel is uitgebloeid is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien. We willen dat de plant nog een beetje groeit zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken.
De winter komt er aan en de tuin moet stilaan klaargemaakt worden voor zijn winterslaap. Alhoewel, ‘winterslaap’, … er zijn ook in de winter nog steeds klusjes te vinden zijn in de tuin. Deze lees je wekelijks hier op onze Tuinadvies-website. Een verfrissing van korte duur met hopelijk een flinke regenbui. De natuur verlangt naar water.
Hommels en honingbijen gaan in grote groepen de lavendel en de gulden roede te lijf, andere zomerbloeiers zijn voor op hun tijd en de voorjaarsbloeiers hebben het samen met het gazon al een tijdje op te geven. Lavendel heeft baat bij snoeibeurten per jaar. In april knip je alles terug tot aan de eerste nieuwe, groene scheuten, maar nooit onder de nieuwe scheuten.
Echter is de meest ideale periode van maart tot en met juni. In het najaar loop je het risico dat de lavendel nog niet goed aanslaat voor de winter invalt. Dat maakt de kans op bevriezing groter. Je snoeit je lavendel in september, juist voor de eerste vorst, zodat de lavendel de kans krijgt om nog nieuwe topjes te maken zodat hij er heel de winter mooi (zo zit je niet de hele winter naar een kale, gesnoeide plant te kijken, maar naar de grijze bolletjes) en sterk uitziet en zo behoud hij goed zijn vorm. Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd.
Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen. Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit.
De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden. Zet de struik voorzichtig op de voorbereide plek, boven op het laagje aarde op het grindmengsel dat je daarvoor hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de wortels niet in direct contact staan met het mengsel.
Vul het gat rond en boven de wortelkluit op met tuinaarde en druk de aarde licht aan rond de basis van de struik. Bekijk meer ideeën over Verhaal inspiratie, Karakter inspiratie. Dat houdt de plant compact.
Maak de lavendel daarbij niet te kort, want dan heeft de plant niet voldoende bescherming meer tegen eventuele vorst. De uitgebloeide bloemstengels en topstukjes van de plant zijn na deze zomersnoei verdwenen en de struik heeft weer een beetje vorm gekregen.
Na deze “cosmetische snoei” is je lavendel klaar voor de winter. Een ander pluspunt is zeker ook het grijsgroene blad dat trouwens ook in de winter aan de plant blijft. Wie lavendel zegt denkt aan heerlijke geuren, kruiden, de Provence, de zon en vooral ook aan een paarse. Vind de beste selectie lavendel in de winter fabrikanten en ontdek goedkope producten van hoge kwaliteit lavendel in de winter voor de dutch luidspreker markt bij. Veel gevraagd: Hoe snoei je de lavendel ? Want snoeien is wel handig als je de lavendel mooi vol wilt houden.
Hoe streng kan je hem terugknippen, waar moet je op letten en wanneer snoei je de lavendel ? Kijk het filmpje en je lavendel bloeit er op los in je tuin. Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Bekijk onze video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien. Hoe en wanneer lavendel snoeien?
In maart en augustus mag de lavendel worden gesnoeid. Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid. De hoofdsnoei gebeurt na de winter , eind maart.
De zomersnoei gebeurt na de bloei in augustus. Hier staat de lavendel er ook niet meer mooi bij. Mij hebben ze vertel dat er humus bij moet, om de grond zuurder te maken. En de hommels vreten de lavendel kaal, volgens mij.
Ik zit ook met mijn handen in mijn haar, hier staan ze ook in bakken trouwens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.