woensdag 18 november 2015

Horizontale zonnewijzer

Alle zonnewijzers vind je op beslist. Bestel snel jouw tuindecoratie. Meerdere aanbieders online. Het grootste online winkelcentrum. Shop direct online op beslist.


Platte zonnewijzers zijn erg afhankelijk van de richting waar de muur of het oppervlak naartoe gericht staat. Er zijn daarentegen ook horizontale zonnewijzers waarmee dit probleem omzeild wordt. Het opvallende aan de horizontale zonnewijzer is dat deze vaak op een sokkel geplaatst wordt. De zonnewijzer wordt éénmaal op de juiste wijze geplaatst en gericht op het noorden.


Daarna doet de zon haar werk en geeft de schaduw de juiste tijd aan. Elk materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten. Graag lichten wij u hierover in. Dit model vindt men wel in tuinen, vooral in Engeland.


Omdat men dichtbij kan komen, is de tijd nauwkeurig af te lezen. Hoe ijk je een zonnewijzer. IJken, horizontale zonnewijzer Als je een horizontale zonnewijzer hebt gemaakt, leg je hem nu op een horizontale ondergrond. Meet met een waterpas of de zonnewijzer precies horizontaal ligt. Leg er anders wat blokjes onder.


Nog mooier is het als je de zonnewijzer op voetjes zet die je door te schroeven kunt verstellen. Horizontale messing zonnewijzers. Bouw zelf een eenvoudige horizontale zonnewijzer De schikking van de uurlijnen op het tafereel van een horizontale zonnewijzer is breedteafhankelijk. Zonnewijzers worden per stuk ontworpen.


Horizontale zonnewijzer

Het voorgestelde tafereel is berekend voor 51° noorderbreedte en is dus in heel Vlaanderen bruikbaar. Deze zonnewijzer geeft de plaatselijke ware zonnetijd aan. Het zal bovendien zonneklaar zijn dat een zonnewijzer niet op een beschaduwde plaats mag worden opgesteld. In figuur is een horizontale zonnewijzer afgebeel die gemakkelijk kan worden uitgeslagen en gemaakt. De wijzerplaat (p) dient horizontaal te worden opgestel terwijl de wijzer (w) op het noorden moet zijn gericht.


Die schaduw geeft het uur aan. Als de zon op gelijk welke dag op haar hoogste punt staat, staat ze in het zuiden en is het middag. Op de horizontale zonnewijzer hierboven staat het doordenkertje Schaduw van de tijd.


Horizontale zonnewijzer

Sommige mededelingen hebben direct te maken met de zonnewijzer zelf, zoals: Door de zon kan ik de tijd aanwijzen, Zonder zon ben ik stil of De wolken en de nacht zijn mijn vijanden. De grootste collectie zonnewijzers hier! Is een horizontale zonnewijzer bruikbaar als kompas? Hierdoor is het mogelijk persoonlijke details aan te brengen in de belijning zoals een tekst of een afbeelding.


Een brandende vraag, de kome nde zonnige weken, voor die survivallers die toevallig geen kompas bij zich hebben. Piet Lemmens wijst deze hard aan vakantie toe zijnde lezers de weg. In de winter moet je een uur van deze kloktijd aftrekken. Hoe werkt de koordzonnewijzer? De koordzonnewijzer is een interactieve zonnewijzer.


Analemmatische zonnewijzer. De analemmatische zonnewijzer is een type zonnewijzer dat meestal horizontaal is uitgevoer vaak op de grond. Het voorwerp dat de schaduw geeft (meestal een persoon) staat loodrecht en wordt verplaatst over een datumschaal, een soort kalender. Ten eerste zijn zonnewijzers verkrijgbaar in de vorm van een bol of halve bol, die veelal bovenop een sokkel geplaatst wordt. Daarnaast zijn er platte zonnewijzers leverbaar die op de gron aan de muur of bovenop een verhoging bevestigd kunnen worden.


Deze horizontale zonnewijzers zijn minder prijzig en daardoor geschikt voor ieder budget. Als je zonnewijzer gemaakt is om met het uurlijnentafereel naar het zuiden gekeerd te zijn - links en rechts van de 12-uurlijn is hij dan symmetrisch - pas je dezelfde methode toe als bij een horizontale zonnewijzer : je draait hem tot hij de juiste (zonne)tijd aanduidt. Gnomon ( zonnewijzer ) Gnomon met horizontale zonnewijzer Een gnomon is een verticale stang of zuil waarvan de schaduw op een plat vlak valt, om de stand van de zon te bepalen. Grimbergen is een plaats en gemeente in de provincie Vlaams-Brabant in België. In van alle gevallen staat de Zon onder de horizon en heb je dus niets aan je zonnewijzer.


Horizontale zonnewijzer

In totaal kun je dus slechts van de tijd op je zonnewijzer kijken. Dat lijkt me een groot nadeel. De constructie van de zonnewijzer is zodanig dat hij, eens ingestel steeds de ware plaatselijke tijd aanduidt.


De schuine stijl maakt met het horizontale vlak een hoek van graden, de gemiddelde breedtegraad in Vlaanderen. Hij wijst naar het noorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts