donderdag 5 november 2015

Courgette zaaien

Snelle levering en tot korting. De courgette kan niet tegen vorst maar kiemt en groeit heel snel, daarom kun je haar relatief laat zaaien. Ik zaai haar zelf meestal half april in de kas voor (als er nog wat kans op nachtvorst is zaai ik haar gewoon binnenshuis).


Courgette zaaien

Ik zaai in maart eerst erwten, peultjes en (hoge) suparsnaps langs het klimrek. Half mei zaai ik in het vierde vak stokbonen. Eind mei zet ik de courgetteplant in een wat grotere pot buiten. In juni oogst ik de peultjes in vak lekker jong en eind juni haal ik het vak leeg en plant ik de courgette erin.


Wanneer moet je courgette zaaien ? Zaadjes van een courgette kun je van half april tot en met juli zaaien , om het vervolgens tijdens de herfst te oogsten. Mocht je te laat beginnen met zaaien , regel dan dat je planten in huis, serre of in een kas terechtkunnen. In sommige landen worden ook de courgettebloemen gevuld en gefrituurd gegeten als heerlijk hapje. Courgette zaaien , planten of oogsten. Zoals u ziet loont het zelf zaaien van courgettes zich met veel mogelijkheden om deze gezonde groente te verwerken.


Daar staat wel tegenover dat een plant wel dertig courgettes kan leveren. De plant heeft veel ruimte nodig: houdt voor een plant zeker m² vrij in je moestuin of kas. Je zaait courgettes daarom voor in potjes, op een warme plaats in huis, in een zo zonnig mogelijk raamkozijn. Een courgette maakt een lange penwortel. Dat zorgt ervoor dat ze niet van verplanten houdt.


Daarvoor hebben ze veel warmte nodig. Als je niet kiest voor de vroegste zaaidata kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten. Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien , bij de opkweek en tijdens de teelt. Denk er ook aan dat het gulzige planten zijn. Handboek Moestuin door Bram Wolthoorn.


Zaai daarom pas dagen of weken voor het uitpoten voor. Ik ga vandaag zaaien (april) om na mei uit te planten. Zaai je vroeger voor dan worden de planten lang en dun en slap. De start en oogst in de tuin duurt dan langer.


Ik plant de courgette buiten uit als het 3e blaadje aan de plant zit. Voor wie in het bezit is van een moestuin of nog een vierkante meter tuin over heeft is het zelf telen van courgettes een echte aanrader! Een mini- courgette is uiteraard niets anders dan een vroeg geoogste courgette.


Courgette zaaien

Toch is dit ras een mooie aanvulling, omdat de plant extra compact blijft en dus extra geschikt is voor de teelt in potten of kleinere plaatsen. Het devies blijft: vruchten jong oogsten voor de echte “mini-ervaring”, vaak oogsten stimuleert verdere vruchtzetting. Als je veel courgettes wilt, pluk dan alle courgettes af zodra ze rijp zijn.


Als je niet zoveel courgettes wilt, laat dan een of twee courgettes de rest van het seizoen zitten, om de productie af te remmen. Om je courgette te oogsten, gebruik je een scherp mes om de courgette van de ruwe steel te snijden die hem verbindt met de struik. Je kunt courgette zaaien vanaf mei.


Courgette zaaien

Zorg voordat je begint, dat de bovenste centimeter van je moestuin bedekt is met Intratuin biologische moestuingrond. Nu is het tijd om de courgettezaadjes in de grond te stoppen. Om zaden te winnen zal je dus een paar exemplaren moeten laten hangen en mega-groot laten worden.


Hier zie je de zaden van een komkommer: Zaden uit een te grote komkommer. De komkommer zelf is niet meer te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts