dinsdag 14 juli 2020

Wisselteelt moestuin

Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Als je met succes groenten wilt kweken in je moestuin , kun je niet elk jaar dezelfde gewassen op dezelfde plaats zetten. Dat weet intussen iedereen wel. Een belangrijk thema in de moestuin dat de gemoederen nogal eens bezig houdt in moestuinland.


Het belang van vruchtwisseling, zeker voor de hobbytuinder en biologisch tuinder, is al jaren bekend en bewezen.

Je noemt dat wisselteelt en ik vind het knap ingewikkeld. De zaden van de Makkelijke Moestuin. Bij de Makkelijke Moestuin doen we dat anders. Daar hebben we elke familie een ander kleurtje gegeven: Omdat onze zakjes zaden die kleurtjes hebben, weet je in een oogopslag bij welke familie de groentes horen. Doe mee met wisselteelt en oogst gezonde groenten.


Het is een eeuwenoud gebruik. Indien dit goed wordt toegepast zijn bestrijdingsmiddelen bijna niet nodig.

Vandaag maakte ik met sneeuw op de moestuin , binnen bij de warme kachel het jaarplan. Hoe (breed) maak je bedden en paden in je moestuin ? Hoe bescherm je je bodem tegen regen- en hagelschade? Hoe doe je aan teeltwisseling? Hoe helpen vogels in je moestuin ? Hoe gebruik je insectengaas?


Hoe houd je katten uit de moestuin ? De meeste groenten eisen een bodem die op de juiste manier is bemest en die niet te nat en goed doorlatend is maar ook niet uitdroogt. Waarom je groenten elk jaar op een andere plek plant? Om op een natuurlijke manier ziekten te voorkomen. Of eigenlijk in de hand te houden. Ontdek dat in het filmpje.


Maar hoe werkt dat nou precies? Zo geven bijvoorbeeld de lelieachtigen een geur af die de wortelvlieg (veel voorkomend probleem bij peen) op afstand houd. Sommige groenten hebben een gunstige invloed op elkaar.

Omdat een moestuin vaak klein van omvang is, is het ook mogelijk om gewassen te combineren in één vak. Als beginner is het niet moeilijk om een moestuin te beginnen. Toch zijn er een aantal regels waar men zich aan moet houden.


Laat u niet ontmoedigen door de onleesbare en vaak ontmoedigende literatuur. Elke soort plant heeft zijn eigen, specifieke behoefte aan mineralen. Wanneer je elk jaar op dezelfde plek dezelfde planten zou kweken put je de grond dan ook uit wat die bepaalde voedingsstoffen betreft. Er is nog een goede reden om wisselteelt toe te passen.


Aardappelen kunnen last hebben van Phytophthera, kool van knolvoet en zo. In de voedseltuin van onze Biologische Moestuin Vereniging Hengelo passen wij wisselteelt toe, ook wel vruchtwisseling en teelt- of gewasrotatie genoemd. Maak de moestuin op een beschutte en zonnige plek in de tuin. Wil je meerdere jaren groenten kweken in de moestuin , let dan bij de indeling van de vier bedden op het schema voor wisselteelt om tekorten en ziekten te voorkomen. Wisselteelt voorkomt ziektes.


De beste moestuin is als het ware ingedeeld in vakken, ook wel moestuin -bedden genoemd. Verder is wisselteelt minder goed toe te passen als u een plant wilt laten staan om er zaad van de winnen. Driejarige of vierjarige wisselteelt. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw tuin kunt u vierjarige wisselteelt of driejarige wisselteelt toepassen.


Ik ben bezig met het maken van een indeling van onze nieuwe tuin met een bijbehorend wisselteeltschema. Ik wil graag een wisselteelt met vakken doen, plus een vak voor aardbeien die drie jaar mogen staan (zie ook onze tuinindeling). In de moestuin is het belangrijk om het principe van de wisselbouw en de rotatie van teelten te respecteren.


Jaar in jaar uit op hetzelfde perceel dezelfde gewassen telen is vragen om problemen. Groenten die tot dezelfde plantenfamilie behoren, vertonen ook dezelfde kenmerken en stellen. Doorlevende gewassen in de moestuin. In onze moestuin hebben we naast fruitheesters en fruitbomen ook een groente opgenomen welke continue blijft staan. Dit noemen we doorlevende gewassen.


Rabarber is hier een voorbeeld van. Dit is een rode zoete rabarber. De moestuin in het vroege voorjaar. Het kan nog vriezen en nog sneeuwen en het voorjaar lijkt nog veraf, maar toch denken de moestuinliefhebbers nu reeds volop hoe en wat de komende maanden moet gebeuren om een goede opbrengst te verkrijgen. Dit zijn voorbeelden van goede buren.


Slechte combinaties zijn er ook. Hou je hier rekening mee in je moestuin dan ben je bezig met combinatieteelt. Naast de wisselteelt is dit een goede, natuurlijke manier om je planten gezond te houden, zonder (of minder) bestrijdingsmiddelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts