donderdag 9 juli 2020

Wanneer snoeien rozen

Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw.


Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. Maar waar moeten we snoeien ? Je moet je rozen snoeien om verschillende redenen: Om de bloei te verbeteren: een juiste snoei geeft meer en grotere bloemen.

Zeker voor grootbloemige rozen die je als snijroos wilt gebruiken, een juiste snoei levert je grote bloemen op met lange, stevige stengels. Om het uitschieten van zijtakjes te stimuleren, moet u de hoofdtak zoveel mogelijk in een horizontale stand buigen. Wanneer rozen snoeien , is een apart verhaal. Vele mensen zijn gek van de diversiteit en de prachtige bloemen van rozen. Het is de Koningin der bloemen!


Rozen bloeien doorgaans vanaf de maand juni tot ergens in oktober ongeveer. Dat hangt een beetje af van de soort roos die je hebt staan en het weer uiteraard. Dit wil zeggen dat men de rozen gerust kort mag snoeien.


Bij klimrozen moet je eerst een gesteltak kweken en pas daarna snoeien.

De snoei van rozen verloopt doorgaans in fasen: 1. De eerste snoei gebeurt in het voorjaar, als de strengste nachtvorst verdwenen is. Meestal is dit eind maart. Als je eerder begint met rozen snoeien , is de kans op ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw groter. Onderstaande video laat zien hoe je zelf struikrozen snoeien kunt, dat kan op twee manieren: boven de tweede scheut of gemiddeld geknipt.


Het voornaamste doel van het snoeien van de rozenstruik is het verjongen van de plant. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen.


De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring.


Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Hoe en wanneer snoei je de roos? Voorjaar, zomer en najaar. Dus je kunt voor de winter nog even je hart ophalen met je. Dat heeft te maken met de traditionele weersverwachting en de ontwikkeling van de rozen.


In het voorjaar, als er geen strenge vorst meer te verwachten is, snoeien we de rozen. Je begint met het wegknippen van het dode hout.

Als je hebt gedaan, kun je de vorm van de roos beter zien. En dat is natuurlijk wat je wilt bereiken met een rozenstruik in de tuin! Het beste kun je een rozenstruik snoeien in maart. Door het snoeien met bot snoeigereedschap ontstaat vaak schade aan de takken. Afbeelding: De (slapende)ogen zijn te herkennen als kleine puntjes boven een streepje dwars op de twijg.


Pas na snoei worden deze ogen actief en gaan uitlopen. Hoe snoei ik mijn rozenstruiken? Bij het snoeien van rozen is een beetje lef mooi meegenomen. Die uitspraak heeft u vast al eens gehoord.


Tot wanneer kun je een roos snoeien ? Later snoeien , als de struik al wat uitloopt, kan wel maar is eigenlijk zonde. De roos steekt energie in het vormen van twijgen die je vervolgens weer weghaalt. Zo voorkom je dat er een tak zal ontstaan die naar binnen groeit.


Bovendien zal de roos dan later gaan bloeien. Knip de rozen met een scherpe schaar vlak boven het oog af. Als je in het najaar, na de bloei van jouw rozen , de plant in vorm wilt snoeien om ‘netjes’ de winter in te gaan, is dat geen probleem.


Denk er wel aan om de trosrozen niet te kort te. Snoeien in oktober en november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts