vrijdag 1 december 2017

Roos snoeien wanneer

Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst.


Snoeien van klimrozen Klimrozen behoeven weinig zorg de eerste jaar.

Zij moeten eerst een gestel vormen. Gemiddeld geknipt snoeien. Deze manier is makkelijker dan de eerste. Neem de lengte van je snoeischaar gemeten vanaf de dikke ent en knip de twijg hier af. Je hoeft dus niet op de ogen te letten.


Je hebt de roos nu gemiddeld geknipt, wat wil zeggen dat je hem soms op het zijoog en soms op het binnen- of buitenoog hebt gesnoeid. Afbeelding: Rosa ‘The Fairy’ bodembedekkende roos.

In het vroege voorjaar moet je alle beschadigd en dood hout verwijderen. Bij kleinbloemige rozen moet je niet slechts takken overhouden, maar mag je de plant met een haagschaar in een bolvorm snoeien. Wanneer rozen snoeien , is een apart verhaal. Vele mensen zijn gek van de diversiteit en de prachtige bloemen van rozen. Het is de Koningin der bloemen!


Rozen bloeien doorgaans vanaf de maand juni tot ergens in oktober ongeveer. Dat hangt een beetje af van de soort roos die je hebt staan en het weer uiteraard. Hoe en wanneer snoei je de roos ? Voorjaar, zomer en najaar. Dus je kunt voor de winter nog even je hart ophalen met je snoeischaar. Knip ongeveer de helft tot driekwart van de twijgen terug.


Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. De roos kan dan beter tegen sterke wisselingen van het weer. Bemesten met koemest is prima.


Let wel op dat vanaf oktober er niet meer gemest hoeft te worden.

De plant komt in deze periode tot rust en de meststoffen worden niet meer opgenomen. De koemest is dan weer het beste in februari toe te voegen wanneer de roos weer begint te groeien. Uiteindelijk blijft er een compact ‘bolletje roos ’ over dat kan uitgroeien tot een prachtige stamroos met veel bloemen. Onder een rozenstruik vallen onder meer: miniatuurrozen, lage heesterrozen, trosrozen en grootbloemige rozen. Een rozenstruik snoeien verschilt eigenlijk niet heel veel van het snoeien van een.


Dit kan een heel mooi effect creëeren in de tuin. Door te snoeien houd je je klimroos mooi en kun je er lang van. Stamrozen moeten elk jaar in de late herfst of begin maart teruggesnoeid worden om hun mooie, nette, ronde vorm te laten behouden. Als het vriest moet je de snoeibeurt even uitstellen.


Snoei alle takken terug tot op ongeveer ogen. Bovendien zijn er veel verschillende soorten en type rozen, die ook weer op verschillende manieren en tijden gesnoeid willen worden. Het gezegde ‘ Snoeien doet bloeien’ gaat bij rozen zeker op! De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend.


De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het voornaamste doel van het snoeien van de rozenstruik is het verjongen van de plant.


Als een hele tros of een enkele grootbloemige roos uitgebloeid is, knip dan terug tot vlak boven dit eerste vijfblad. Door je rozen te snoeien blijven ze goed groeien en bloeien. Alle soorten rozen worden in maart en april gesnoei wanneer het overdag niet meer vriest en de sapstromen net op gang komen. Ook in de zomer kun je rozen snoeien , dit noemen we de. Snoei de takken terug tot het eerste vijftallig blad.


De takken lopen zo weer uit en u krijt weer nieuwe knoppen aan de stamroos. Zo kunt u weer genieten van de prachtig bloeiende stamroos. Hoe snoei je je roos in het voorjaar?


Kan je nog knippen als de eerste knoppen al zichtbaar zijn? Geen noo je roos houdt van dingen: zon, water en zware mishandeling. Dus pak je snoeischaar en leef je uit! De lange, soepele takken van klimrozen hebben steun nodig, ze kunnen zelf niet echt klimmen.


Bind ze daarom vast tegen een pergola, muur of schutting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts