vrijdag 19 juli 2019

Laurierhaag stekken

Stekken van laurier, mijn ervaringen tot nu toe. Eerst en vooral: ik maak alleen stekjes als ik het moederstruikje snoei, om een compact struikje te krijgen, zonder rare lange takken. De tijd in het jaar en de grootte (kleinte?) van de stekken is dan vast niet optimaal. En stekpoeder heb ik nog steeds niet.


Wel heb ik de steeltjes wat afgekrabd.

Ik ben zowat aan het zoeken geweest over hoe en wanneer stekken , want ik heb daar toch wel nog wat problemen mee, alleen rozen lukken mij meestal maar andere plantjes geven me nog problemen. En dit hier heeft me al wat wijzer gemaakt, misschien hebben jullie er ook iets aan. Wil je mooie volwassen planten vermeerderen zodat de nieuwe planten dezelfde eigenschappen hebben? Dan kan je stekken nemen van wortels, stelen of bladeren van de plant.


Of ik ritsel planten bij familie of kennissen. Poosje in een potje met water en hij wortelt vanzelf. Omdat houtige stekken genomen worden als de plant in rust is, kun je het beste wat stekpoeder gebruiken!


Bundel de stekken van dezelfde soort met elastiekjes en houdt de bovenkant gelijk!

De gebundelde stekken worden tot de helft of tweederde in de grond ingekuil ze er een etiket bij en laat ze verder in de winter met rust. Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien. Knip in juni de haag rondom terug.


Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Gebruik niet verhoute stekken van ongeveer centimeter lang.


Verwijder alle bladeren behalve de bovenste. Snij de scheuten schuin af met een scherp mes en voorzie de stek van wat stekpoeder. De stekken worden in een potje vochtige stekgrond gezet met een plastic zak erover heen en wortelen doorgaans binnen zes weken. Oftewel de Prunus Laurocerasus, maar dan als haag aangeplant. Het is een enorme groeier.


Bijvoorbeeld wanneer u buiten het algemeen geldende tuinseizoen uw nieuwbouwhuis krijgt opgeleverd en graag snel vrij wilt zitten. Snij de stengel steeds schuin en met een scherp stekmesje af net onder een oog. Neem het middelste gedeelte van de stengel, want aan de bovenkant zijn ze vaak te slap om te gebruiken.


De onderste kunnen te houtig zijn. Laat de stengelstek enkele uurtjes drogen.

Belangrijk is dat ook deze stekken in de goede richting in de stekgrond zitten. Als je een haag hebt van laurier dan kun je die het beste twee maal per jaar snoeien, houd de haag laag zodat je hem gemakkelijk kunt snoeien. In juni kun je de haag helemaal terug knippen. Bij het snoeien van een laurierenhaag kun je het beste een snoeischaar gebruiken, je moet dan alleen de takken doorknippen, niet het blad. De laurierhaag kan wit gaan bloeien in de zomer en als u de laurierhaag niet snoeit kan deze zelfs zwarte besjes geven.


Een laurierhaag is gemakkelijk te snoeien en te onderhouden. U kunt keer per jaar de haaglaurier snoeien in de snoeimaanden april en september zodat de laurierhaag mooie verse uitlopers krijgt. Tevens kunnen alle aangeboden soorten ook potgekweekt geleverd. Bij onlinegroen krijg je gratis op je bestelling garantie.


Waarom wij dit doen, wij leveren alleen kwaliteit laurierhaag daarom kunnen wij achter deze keuze staan. De planten zijn veel goedkoper als bijvoorbeeld bij een tuincentrum,. Onze laurier komt van gespecialiseerde kwekers.


Pas na uw bestelling wordt de laurierkers opgehaal zo bent u verzekerd van verse en gezonde planten. Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle laurier haag wilt hebben zul je maal moeten snoeien. Laurierhaag kopen kan lekker makkelijk online. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De laurierhaag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna maanden een mooie strakke haag hebt.


Als de stekken beworteld zijn, wordt de laurier in de grond geplaatst. Prunus laurocerasus rotundifolia laurier te koop voor een prachtige laurierhaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts