vrijdag 12 juli 2019

Leiboom linde

In de zomer vormt de Lei- Linde een dicht scherm. Leilindes worden al eeuwenlang gebruikt. Het snoeien kan op twee manieren. Doordat lindes zo flexibel zijn, worden ze al eeuwen gebruikt voor het creëren van koepels of tunnels door de takken van de bomen zo te vormen dat ze een dak vormen. Deze Tilia Europaea Pallida Koningslinde is redelijk makkelijk te kweken voor ons.


Hierdoor is het de goedkoopste leiboom die wij kunnen aanbieden.

Welk scherm leveren wij bij de Linde leiboom. Hij is zeer winterhard en goed bestand tegen wind. Als de horizontale leilinde takken elkaar bijna raken, kun je ze telkens afsnoeien.


Je kunt ze ook aan elkaar laten groeien, om de symboliek te versterken. Een leiboom plant je als elke andere boom. Plant je meerdere leibomen op een rij, volg dan onderstaand. Knotten is geschikt voor de volgende soorten leibomen: Lei- linde en de lei-plataan. Met een snoeischaar of heggenschaar knipt u langs het scherm af.


De leiboom brengt u zo weer terug in model.

De bekendste leiboom is de leilinde. Deze leiboom werd van ouds her gebruikt als natuurlijk zonnescherm. TIP Plant een snel groeiende leiboom zoals een linde of een plataan op 3-meter afstand van elkaar. Trage groeiers zoals Photinia kunnen dichter op elkaar staan, ongeveer twee meter. De prachtige leiboom Tilia europea ‘Pallida’ is zeer geliefd in Nederland en tevens de meest bekende leiboom.


Maar zulke platte tot parasolvormige ‘daken’ zijn ook mogelijk met soorten als moerbei (Morus) en opnieuw linde. Leiboom snoeien in de winter. Zo’n boom staat prachtig bij uw terras. Zuilvormen (als u dat wilt zelfs tot onderaan betakt) zijn er van esdoorn, haagbeuk, linde , beuk enz. Bekijk de video over een leiboom snoeien.


Alle linde cultivars staan bekend om het hartvormige bla en dat is ook bij deze linde het geval. Door gemakkelijk onderhou 1x per jaar snoeien, is de leilinde erg geliefd. De snoeiperiode kan verschillen per soort. Bij de linde en de plataan is snoeien vanaf september mogelijk.


Een snelgroeiende, zeer grote boom met een dichte, breed-kegelvormige kroon. Het blad is opvallend grijswit aan de onderkant en dofgroen aan de bovenzijde. Linde is misschien wel de allerbekendste leiboom.


Een linde laat zich gemakkelijk snoeien en leiden, is weinig onderhevig aan plagen en stelt weinig eisen aan grond en standplaats.

Dat laatste geeft een dicht vertakt netwerk van takjes. Zodoende geeft het ook in de winter nog een gevoel van privacy. Het nieuwe frisgroene blad verschijnt al vroeg in het jaar aan de boom.


Vanwege de vormsnoei als leiboom zal de Linde geen bloemen geven en ook niet de kenmerkende zaden met vleugels. De winter- of kleinbladige linde en de zomer- of grootbladige linde komen van nature in de Benelux voor. Ze behoren tot de grootste loofbomen en hebben hun biotoop met name in beekdalen. Kesteren Opheusden en Lienden. De linde kan zeer oud worden.


Indien je problemen met vorst wil vermijden kies je het best voor een bladhoudende leiboom. Ze zijn wat minder decoratief dan de groenblijvende bomen maar makkelijker te verzorgen en tevens goedkoper dan groenblijvende bomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts