donderdag 18 juli 2019

Lavendel in tuin

Zuivere en Gezonde Natuurproducten bestellen! Ervaar het verschil met NuBuiten! Haal deze velden dan dichterbij en haal een stukje Frankrijk naar je eigen tuin ! De meeste lavendelplanten bloeien in paarstinten, maar er zijn ook witbloeiende en roze bloeiende lavendelplanten.


Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet.

Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. De lavandel is een kruidachtige, populaire vaste plant die in bijna iedere tuin voorkomt. Lavendel past eigenlijk in iedere tuin en kan prima in pot. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae ). De prachtige lavendel kan worden onderscheiden in een aantal soorten. Lavandula angustifolia Deze lavendel wordt het meest toegepast.


Er bestaan heel veel soorten lavendel.

Er zijn er ongeveer soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel. Helaas loopt het met de lavendelplanten nog wel eens op een teleurstelling uit.


Kale of afstervende planten en de lol is er snel af … Het is belangrijk lavendel goed te toppen en te snoeien. De lavendel stoechas kenmerkt zich door de opvallende kuifbloemen. Als winterharde variant is de lavendula angustifolia ideaal, de van origine Franse bergplant is immers goed gewend aan de kou. Verzorging van de lavendel. De mediterrane lavendel is een gemakkelijke plant in de tuin.


De bladeren van lavendel zijn grijs-groen en lancetvormig. Vlinders, geuren en een mediterraan gevoel, met lavendel geef je je tuin de optimale sfeer. De geur en kleur van lavendel in eigen tuin of in bakjes en mandjes om je heen roept bij veel mensen ook een mediterrane en romantische sfeer op. Zie ook mijn eerdere bericht over vlinders in je tuin.


De plant trekt vlinders aan, met name koolwitjes. De bloemaren van de lavendel zijn mooi om te zien en de plant heeft ook nog eens een medicinale werking. Zo werkt lavendel bloeddrukverlagen bacteriedodend en ontsmettend (wanneer je er thee van maakt).

De blaadjes van de lavendel kun je ook verwerken in gerechten zoals soepen, stoofschotels, lamsvleesgerechten en kipgerechten. Bekijk hier al onze lavendel in de webshop. Wij hebben ook witte lavendel en roze lavendel ! Met onze tips zorg je ervoor dat jouw lavendel er tiptop uitziet, het hele jaar door. Hoe warmer het is, hoe sterker de plant ruikt.


Droog de bloemen door ze in bosjes bijeen te binden en ondersteboven op te. Maar hoe hou je deze mediterraanse schoonheid zo mooi mogelijk? Hoe verzorg je de lavendel , wanneer snoei je de plant? In maart snoei je je lavendel terug tot een mooi compact bolletje. Zorg er wel voor dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, want lavendel loopt slecht uit vanuit kale takjes.


In augustus is het tijd om de lavendel voor de tweede keer te snoeien. Gebruik hiervoor een goede snoeischaar. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli.


Het is de meest voorkomende soort in de tuin en een mediterrane plant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts