Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Nature Scientific reports: making plant biology research accessible to all. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen.
Maar mocht je de aardperen in de herfst al kopen of krijgen, dat is dat zeker geen probleem, de knollen zullen in de grond in rust blijven tot het voorjaar. Planten zie onze aanbiedingen! Vorig jaar heb ik een emmertje aardperen van mijn moeder meegenomen en eind maart geplant, een deel daarvan hebben we intussen gerooid opgegeten, de rest zit nog in de grond en heeft de winter goed doorstaan, dus ik veronderstel dat je die evengoed nu kan planten. Welk soort aardpeer smaakt het best?
Topinamboer (aardpeer) geoogst: hoe aardperen. Een gezonde én gemakkelijke klassieker, die helaas, vaak wordt vergeten. In de moestuin Je plant ze vanaf oktober of begin maart.
De aardpeer was vroeger een veel gekweekte en gebruikte groente. Deze rol is echter overgenomen door de aardappel omdat die gemakkelijker te bewaren en te bereiden is. Van oorsprong komt de aardpeer uit Noord-Amerika, maar tegenwoordig zie je hem nog veel in Frankrijk. Als je geen aardperen meer wilt hebben, moet je de knollen heel zorgvuldig rooien, anders lopen ze gegarandeerd weer uit.
Slakken kunnen de knollen uithollen en eten graag van de jonge scheuten. Bescherm de planten daarom goed. Lees ook: Zelf kapucijners kweken.
Heb je nog een verloren stukje grond over in je tuin? Dan is dat ideaal voor de aardpeer. Het was vroeger niet voor niets de groenten voor de armen. Groente: aardpeer (Helianthus tuberosus L.) Wat is de aardpeer : het is een knolvormige wortel die waarschijnlijk genaamd is naar de aardappel.
Eigenlijk is de aardpeer een doorlevende zonnebloem, die zeer snelle uitbreiding kent ondergronds. Ook is het mogelijk de aardpeer na kort koken te bakken, net als aardappelen, al dan niet met toevoegen van kruiden, knoflook, etc. Doordat de drievoudige suikers in de menselijke darm niet worden opgenomen maar door bacteriën afgebroken, ontstaat het gas kooldioxide.
Het eten van aardpeer kan daardoor leiden tot winderigheid. Eenmaal gepoot blijft de aardpeer als vaste plant in de tuin. Zet de aardpeer in een rustig hoekje, hij breidt zich flink uit, dus een keer per jaar inkorten kan geen kwaad. Je kunt uiteraard ook aardperen bestellen bij een zaadhandelaar.
Als je denkt dat alle planten hebben gebloeid geeft de aardpeerplant eind oktober nog kleine zonnebloemen. Inuline is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Zo kan een oppervlakte van m² tot wel – kg aardperen opleveren.
Aardpeer is zeer voedzaam en licht verteerbaar. Dit geeft een mooi overzicht van aardpeer. Bij ons bloeit de aardpeer weelderig.
Mijn moestuinbuurvrouw had vorig jaar aardpeer en daarom had ik ze dit jaar ook in de tuin. Inheb ze in een hoekje laten staan. Champlain noemde het poire de terre ( aardpeer ). In het Frans, en soms ook in het Nederlands (want het klinkt toch zo veel chiquer dan ‘ aardpeer ’), is het topinambour.
Door de natuurlijke suikers is de aardpeer geschikt voor mensen met suikerziekte. Oogsten van de knollen kan gebeuren vanaf november. Boven de grond zijn de knollen heel lastig te bewaren. De knollen kunnen rauw gegeten worden, gekookt of in schijfjes gebakken.
Kleine stukjes knol die in de grond achterblijven leiden weer tot nieuwe planten. Als u niet wilt dat de aardpeer door de hele tuin gaat lopen, moet u zeer grondig oogsten, ofwel een een diepe afscheiding maken. Halverwege het groeiseizoen mogen ze teruggesnoeid worden, voor een wat compactere groei en tegen het omwaaien, de oogst wordt er wel iets minder door.
Laat de aardpeer niet zacht worden, hij is goed als je de vork er met moeite in kunt prikken. Laat de prei minuut meekoken met de aardpeer en haal de prei er met een schuimspaan weer uit. Als de aardpeer klaar is, deze afgieten en in schijven snijden.
Doe olie of boter in de pan en bak de aardpeer schijven met de prei mooi. Deze groente die stilaan terug een plaats vindt in de tuin werd geruime tijd niet meer geteeld. Dit omwille van de invoer van aardappelen die ervoor zorgden dat de aardpeer in de vergeethoek terecht kwam. Deze vaste plant wordt in de moestuin gekweekt om z’n wortelknollen: de aardperen. Sterk gewas, weinig vatbaar voor ziektes en plagen.
Hommels komen ook op de bloemen af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.