donderdag 14 juni 2018

Compostthee

Compostthee is een bodem stimulator. Het waren extracten van dierlijke of plant-aardige reststoffen. Voor compostthee dient het uitgangsmateriaal goede en bovenal rijpe gehumificeerde compost te zijn.


Zo ontstaat een waterig extract dat kan worden gebruikt om over de aarde uit te gieten of over de bladeren te spuiten. Boeren gebruiken compostthee al sinds mensenheugenis omdat het een goedkoop en effectief middel is om planten extra voeding te geven.

Catalyst is een unieke mix van voedingsstoffen,samengesteld om de groei van nuttige micro-organismen te stimuleren tijdens de compostextractie. Ook in de boomkwekerij neemt het gebruik toe. Volgens gebrui-kers reduceert de thee de afhankelijkheid van bestrij-dingsmiddelen. Het gebruik van compostthee in Neder-land groeit. In compostthee gaan we deze micro-organismen explosief laten vermeerderen.


Vervolgens geef je deze thee, vol met goede micro-organismen, aan je planten. Hierdoor wordt het aantal en de diversiteit van de micro-organismen rond de wortels en ook op het blad (als je de compostthee over de bladeren giet) bij de planten enorm verhoogd. Wie dat gelooft loopt het risico om zijn kostbare planten te verliezen.

Het bestaat uit water, voedingsmiddelen en micro-organismen. Om compostthee te maken heb je een gesloten vat, compost, water en tijd nodig. De compost doe je best in een soort theezak gemaakt van muggenzift. In het ideale geval zou je iedere twee weken het proces moeten herhalen om ziekten te voorkomen en de grond zo rijk mogelijk te houden. In mijn moestuin heers ik als een tiran.


Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken. Mijn redenering was dat het allemaal veel eenvoudiger kon: als je gewoon zorgt dat er humus in je bodem zat, had je elke regenbui compostthee om je bodem te verbeteren. Hier alvast mijn receptper liter water handen vol wormencompost koffielepels basaltmeel (mineralenbron) 2. Ze stimuleren het bodemleven, en voeden en beschermen wietplanten tegen ongedierte en ziektes. Het duurt dan ongeveer uur. Oxydent heeft een machine gebouwd die in plaats van brouwen extraheert en daardoor binnen uur al een goed extract maakt waarbij de compost oplost.


Ik experimenteer al enkele jaren met compostthee en wacht verder wetenschappelijk onderbouwde info af. Ik werk voor een externe firma op een Belgische universiteit en daar experimenteerd momenteel een groep op composthee en de impact op diverse gewassen. Het is een brouwsel rijk aan gunstige micro-organismen dat direct op bodem en blad toegepast kan worden. Naast het leveren van voedingstoffen die direct beschikbaar zijn voor planten, vestigt en versterkt compostthee microbiële populaties.


De laatste jaren is er een toenemend gebruik van en interesse in compost-extracten, ook wel compostthee genoemd. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan het stimulerende en innovatieve werk van een aantal wetenschappers en praktijkmensen in de biologische sector in met name de VS.

Vind tips voor je composthoop of wormenbak. Voor je compost-thee kunt maken heb je wel een en ander nodig, om te beginnen natuurlijk compost, in dit recept gebruiken we liter. Een tuinrecept is een recept dat beschrijft hoe ten behoeve van het onderhoud van de tuin en beplanting bijvoorbeeld compostmengsels, plantengieren en kruiden- en. Het product leent zich uitstekend voor het revitaliseren van bomen en struiken, maar ook voor het activeren van het bodemleven.


Wel is het raadzaam om de compostthee gespreid over het seizoen toe te dienen: liever eens per twee maanden een beetje dan één keer per jaar heel veel. En gebruik de compost thee bij voorkeur niet midden op de dag: de gunstige bacterien in de compostthee kunnen niet goed tegen de UV-straling van het volle zonlicht. Gebruik de compostthee niet midden op de dag.


De organismen in de thee kunnen niet tegen UV-straling. De compostthee wordt vanuit Soiltech verzonden en kan door de tuinder meteen bij aflevering gebruikt worden of, indien nodig, nog een tijdje gekoeld bewaard blijven. Bij zelfbereiding door de tuinder dachten we wel dat alle schadelijke humane pathogenen gedood waren. Bij de kant-en-klare Fytaforce weten we het zeker. Reeds verschillende malen vermelde ik op Plantaardig.


Na een grondige studie over het gebruik van compostthee in de VS, Oostenrijk, Niew Zeeland en Zuid Amerika ben ik tot een proefopstelling gekomen. De werking van compostthee schijnt erg snel te zijn, maar dat is misschien met name het geval als het over het blad wordt gespoten - planten kunnen ook via het blad voedingsstoffen opnemen. Zolang je met goeie kwaliteit grondstoffen werkt krijg je echt geen pathogene bacterien in je thee zoals salmonella of E. Wil je echt weten hoe het proces gaat moet je het controleren mbv een microscoop.


Wormenmest is ook geschikt o‘wormenthee, wormensap, compostthee ’ mee te maken. Dit middeltje kan gebruikt worden in het gietwater of gesproeid worden als bladvoeding. Er zijn verschillende recepten om compostthee te maken.


Je kan het aftappen wanneer je een wormentoren hebt of je maakt het zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts