Heeft u al langer dan jaar, zonder protest, een stuk grond van de buurman in uw bezit? Mogelijk is de grond door verjaring uw eigendom geworden. Het bezitsvereiste is hierbij doorslaggevend.
Maar wat verstaat men precies onder het juridische begrip ‘bezit’? Na twintig jaren was grond die u gebruikte alsof het van u was uw eigendom. Op februari heeft de Hoge Raad de zekerheid die de wet bood weggenomen. Hoe moet hiermee om worden gegaan ? De buren zeggen dat zij als eigenaar moeten worden aangemerkt en beroepen zich op verkrijgende verjaring. De rechter legt helder uit hoe dit soort kwesties moeten worden beoordeeld.
Als u een heg of een schutting op de erfgrens wilt plaatsen, moet u rekening houden met de volgende regels: Bij het plaatsen van een erfafscheiding óp de erfgrens , heeft u toestemming van de buren nodig. Zorg dat u dit vastlegt met handtekeningen om onduidelijkheden te voorkomen. De erfafscheiding óp de erfgrens is van u beiden.
Een heg of heester mag niet binnen centimeter van de erfgrens staan. En een boom moet minimaal meter (te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom) van de grens af staan. Voor beide punten geldt dit niet als: De buren toestemming geven voor plaatsing dichter bij de erfgrens.
De erfgrens een openbare weg of een vaarwater is. Voor bevrijdende verjaring hoeft geen sprake te zijn van goede trouw. Dit betekent dus dat iemand door bevrijdende verjaring eigenaar kan worden van een stuk gron ook al wist men (of had men redelijkerwijs kunnen weten) dat iemand anders van het stuk grond eigenaar is. Denkt u dat de schutting, schuur of garage van de buren gedeeltelijk op uw grond staat?
Vraag dan bij het Kadaster op waar de officiële erfgrens ligt. Na de verjaring in de betreffende casus te hebben toegewezen overweegt de Hoge Raad dat de verkregen eigendom nog tot twintig jaar na de verjaring kan worden teruggevorderd als schadevergoeding voor het onrechtmatig handelen van de bezitter. In dit artikel licht ik toe hoe de Hoge Raad daartoe gekomen is.
Verjaring kan plaatsvinden als er sprake is van bezit van andermans grond. Dat bezit kan worden aangetoond door een grensreconstructie door het kadaster. Als Jansen en Pietersen het eens zijn over de verjaring en over het feit dat Jansen eigenaar is geworden, kan een notaris de verjaring en de nieuwe eigendomssituatie bij het Kadaster inschrijven. Advocaat bij geschil over erfgrens verjaring. Is er sprake van verjaring ? Bepaling van de kadastrale erfgrens De ligging van de erfgrens is notarieel vastgelegd in de openbare registers van het Kadaster.
Een erfafscheiding (zoals een schutting, een scheidingsmuur of een haag) kan in de praktijk van deze erfgrens afwijken. De notariële vastlegging van de erfgrens is echter leidend. Dan gelden de regels over ‘ verjaring grond’ voor de erfgrens. Bij verjaring van grond geldt de feitelijke grens, en niet de kadastrale grens. Dat is net zo als u een strook grond ruilt, en dit niet bekend is bij het Kadaster.
Dan is er sprake van een afwijkende feitelijke erfgrens. Bomen erfgrens : uitzondering - Verjaring. Omdat de beoordeling niet gemakkelijk is, is het verstandig hierbij een jurist in te schakelen. Hierbij ben ik u graag van dienst.
U mag bouwen tegen de erfgrens. Een muur op de erfgrens bouwen mag niet zomaar, omdat hij dan voor de helft op de grond van uw buren staat. Er is hier geen minimale afstand. Natuurlijk kan dit wel als zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Voor u gaat bouwen op erfgrens is het dus belangrijk dat u precies weet waar de erfgrens ligt.
Een heg mag binnen twee meter maar moet wel op meer dan een halve meter van de erfgrens staan. Het verschil tussen een heg (cm) en een rij bomen (meter) hangt van een aantal omstandigheden af zoals plantafstan snoeiwijze en hoogte. Het is echter niet mogelijk om te voorkomen dat dat kind een beroep doet op zijn legitieme portie.
Omdat er nu sprake is van een geldvordering op de nalatenschap, verjaart die vordering vijf jaar nadat hij opeisbaar is geworden (tenzij de verjaring tijdig wordt gestuit).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.