maandag 19 januari 2015

Ritnaalden mais

Een aantal insecten, waarvan de ritnaalden een van de belangrijksten zijn, veroorzaken schade in mais. Door de algemeen toegepaste zaaizaadbehandelingen wordt de meeste schade voorkomen. In andere Europese landen komen insecten voor die mogelijk in de toekomst ook in Nederland een rol kunnen spelen.


Ritnaalden zijn de larven van de kniptor. De ritnaald , oftewel koperworm, is de larve van de kniptor. Vaak in graan, grasland of dicht onkruid.

Doordat de laatste jaren vanggewassen worden ondergewerkt, worden ook hier ritnaalden aangetroffen. Anderzijds boren ze ook in jonge wortels van jonge planten waardoor deze verwelken. De kniptor zet in mei-juni haar eitjes vooral af in grassen en dicht onkruid. In de rij kan kg worden gebruikt bij het planten. Een 1 bestrijding van ritnaalden blijft lastig, omdat de omstandigheden bepalen wanneer de ritnaalden naar de planten gaan.


Hoe kan je ze herkennen en bestrijden? Ze leven ondergronds waar ze zich voeden met de ondergrondse delen van diverse planten. Sonido werkt tegen ritnaalden , maar is vanaf volgend jaar verboden.

Wel moet ik zeggen dat ik mais met Force op een diepte van centimeter heb gezaai omdat de diepere grondlaag vochtiger was. Hierdoor kwam de mais heel mooi op. In het eerste jaar na het scheuren zitten de ritnaalden onder in de bouwvoor met een grote hoeveelheid organisch materiaal, de oude zode, als voedsel. Dit product gaat bij kieming van het zaad in de grond over in dampvorm met daarin de actieve stof teflutrin.


Bij contact worden de ritnaalden gedood. Ook hier zijn de omstandigheden bepalend voor een goed eindresultaat. Teelt u mais op gescheurd grasland? Dan ligt schade door ritnaalden minimaal jaar lang op de loer.


Vooral het 2de jaar na scheuren is de kans op ritnaaldschade in mais groot. Door gebruik te maken van Sonido-ontsmet maiszaad verkleint u de kans op schade. Gras is een waardplant voor ritnaalden.


Als jonge plantjes op één nacht afgebeten worden van hun wortel, dan heb je wellicht ritnaalden (larven van de kniptor) en emelten (larven van de langpootmug) in je moestuin. Ik heb begrepen dat Force op een normale diepte van centimeter werkt, bij diepere zaai is de werking minder. Hun soms massale aanwezigheid is meestal te verklaren door verterende graszoden, typisch voor een pas ontgonnen moestuin. Ze kan in diverse gewassen schade veroorzaken.


Naast schade in maïs, graangewassen en soms peen of uien veroorzaken ritnaalden schade in aardappelen. Onderzoek bestrijding ritnaalden. Het onderzoek richt zich, naast het testen van verschillende middelen, op de biologische bestrijding van ritnaalden en monitoren van de populatie kniptorren.

Omdat de zaadcoatings zoals poncho en gaucho niet meer zijn toegelaten, zijn er weinig tot geen alternatieven. Met het middel TERCOL kunt u wel een vuist maken tegen ritnaalden. Kniptorren voelen zich het beste thuis in gewassen als graslan graszaad en (winter)granen. Mais behoort tot de groep C 4-gewassen, een groep planten die met een beperkte ademhaling een zeer hoge koolstofopname hebben. Eén hectare mais absorbeert à ton CO per jaar, en produceert à ton zuurstof per jaar.


Dit is aanzienlijk meer dan wat hectare bos per jaar aan zuurstof kan leveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts