Nogmaals zorg voor lekker losse grond. Spit ruim van te voren spades diep. Voor de professionele moestuinder: flink diep de grondfrees erover zodat de grond lekker los is.
Schorseneren zaai je in april of mei. Zaai de schorseneren in rijen met een afstand van tot centimeter tussen de rijen.
Zaaien : vanaf midden april tot en met midden mei. Gebruik ook hier weer markeringszaad. Radijsjes) Vervolgens maak je rijen (met tussenruimte van cm). Vervroegd zaaien leid onherroepelijk tot doorschieters.
Regelmatig schoffelen tegen onkruid is zeer belangrijk. Wanneer moet dat nu eigenlijk, en hoe? De zaailingen van schorseneren laten zich lastig verplanten, om die reden zaai je ze niet voor maar je zaait ze direct ter plaatse.
Het is ook weer een van de vergeten groenten, maar schorseneer begint weer steeds meer terug te komen.
Grond: zandgrond is voor de teelt van schorseneren ideaal. Er mag bij het zaaien van schorseneren geen oude mest meer aanwezig zijn, anders gaan de wortels uitstruiken. De grond moet ook erg fijn zijn, zonder kluiten. Op zware gronden lukt het soms moeilijk om mooie rechte wortelen te telen. Er wordt ter plaatse gezaaid tussen eind maart en half mei.
Bij te vroeg zaaien kunnen de planten gaan bloeien, maar de wortels blijven wel eetbaar. Tip: doe het op laag vuur, zodat de schorseneren niet verbranden voordat ze gaar zijn. Het wordt stilaan lente en dus tijd om één van onze favoriete groenten te zaaien : tomaten!
De beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april. Vandaar komt de naam keukenmeidenverdriet. Draag hierbij plastic handschoenen of houd de schorseneren onder water in een bak of pan tijdens het schillen. Sommigen borstelen de wortels af en schillen ze pas na het koken. Koud of warm worden gegeten.
Het was een tijdje mode in de betere restaurants om ongeschilde schorseneren in de lengte in dunne plakken te snijden en deze te frituren. Eerst koken en dan in roomboter bakken, heerlijk. Te vroeg zaaien heeft weinig nut omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor je zwakke en ziektegevoelige planten krijgt.
Ik leg de te schillen schorseneren in een ruime bak met water en voeg daar een flinke scheut melk aan toe, zo zijn ze makkelijk schoon te maken en heb je geen last van plakhanden.
Gekookte schorseneren pureren met wat pittige blauwschimmel kaas, met wat room schuimig kloppen, een lekkere amuse. We laten schorseneren vaak – ten onrechte – links liggen, omdat je niet direct ziet dat er achter die ruwe donkere schil een hele delicate, smakelijke groente schuilgaat. De oogst begint vanaf begin september.
Het voordeel van schorseneren kweken in een pot is dat het oogsten vergemakkelijkt wordt. De pot met daarin de schorseneren kan gewoon omgekiept worden, waarna de wortels makkelijk en snel geoogst kunnen worden. Zaai dan eens schorseneren in je moestuin. Dit is een hele lekkere vergeten groente die zorgt voor wat variatie in je winterse kost.
Deze romige schorseneren smaken lekker bij wit vlees zoals gevogelte of kalfsvlees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.