maandag 20 mei 2019

Verpotten olijfboom

Tuinierplezier begint hier op Bakker. Geurende rozen of toch haagrozen? Neem een pot die één maat groter is dan de oude. Het is ook zeker verstandig om alleen nieuwe, verse mediterrane grond voor het verpotten te gebruiken. Kun je een olijfboom vanwege zijn omvang niet meer in een grotere pot zetten, verwijder dan de bovenste laag grond en breng vervolgens een nieuwe laag grond aan.


In de onderstaande video waarin wordt uitgelegd hoe u een mediterrane plant moet overpotten. Er wordt uitgelegd waarom u kleikorrels moet gebruiken en waarom u voor een mediterrane plant zoals een olijfboom of citrusboom aangepaste potgrond moet gebruiken. In de video wordt een citrus boompje verpot. Het verpotten van een olijfboom is noodzakelijk indien zijn huidige plantenbak te klein wordt.


Kies hiervoor een plantenbak die tenminste groter is dan de huidige plantenbak, dan heeft de plant voldoende ruimte zich verder te ontwikkelen. Gaat u zelf uw olijfboom verpotten of planten, vraagt u dan de Bergerie voor het juiste advies. De Bergerie heeft bovendien speciaal voor olijfbomen mesttabletten laten ontwikkelen.


Verpotten olijfboom

Deze moeten kunnen worden toegevoegd vanaf het voorjaar (februari – augustus) en geven de olijfboom extra mest gedurende het gehele groeiseizoen. Of plaats de olijfboom onder een lichtstraat of een UV-lamp (bv in een kantoorpand). Let erop dat de olijfboom niet te dicht bij ventilatiegaten, radiatoren en te dicht bij het raam staat, welke als een soort vergrootglas kan werken en letterlijk de bladeren bakt.


De olijfboom kan nadat hij binnen is gezet, al zijn bladeren laten vallen. Door een relatief klein wortelgestel behoeft de olijfboom op zich nog geen ruimere pot. In veel gevallen gaat de voorkeur uit naar een mooie bijpassende pot voor een olijfboom.


Verpotten olijfboom

Het verdient dan aanbeveling om voor de verzorging van een olijfboom , een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven. Het is erg belangrijk dat u de palm na het verpotten een paar weken rust en bescherming tegen zon en wind geeft. Verplanten betekent namelijk altijd een aanslag op de gezondheid en vitaliteit van een plant. Hoe je olijfboom planten en verpotten ? De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar.


Bij het verpotten wordt bij voorkeur een potgrond gebruikt die klei bevat zoals COMPO SANA Potgrond Mediterrane en Kuipplanten. Is het niet mogelijk om hem in een grotere pot te zetten, dan kan bij het verpotten heel voorzichtig de kluit iets verkleind worden, zodat toch een aanvulling met ‘verse’ grond mogelijk is. Half mei, zodra de kans op nachtvorst over is, kan de olijfboom buiten neergezet worden. Breng Kleur terug in uw Tuin met de Bloemen, Planten en Zaden van Bakker.


Hi Allemaal, Ik heb in de voortuin een klein olijfboompje staan, paar jaar oud denk ik. Die willen we verplaatsen en hij moet ook nodig gesnoeid worden. Meer informatie over het verpotten van een olijfboom , en het planten van een olijfboom. Ondanks dat een olijf niet tegen wateroverlast kan heeft hij toch behoorlijk wat water nodig.


Bescherm olijfboom tegen strenge vorst. Hoe bescherm je een olijfboom tegen strenge vorst Kan een olijfboom strenge vorst verdragen ? Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken.


Olijfboom in de volle grond. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan volgens bovenstaande regels. Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest.


Als de pot te klein wordt, is het noodzakelijk de plant te verpotten. De nieuwe pot moet minimaal groter zijn, zodat de plant ruimte heeft om te groeien. Als de plant buiten staat, gebruik dan een bak die groter is dan de huidige plantenbak.


Wanneer plant je best een olijfboom ? Warme gron koude lucht” Herfst is sinds lang de beste plantperiode. In de herfst is de grond nog warm en worden de wortels nog gestimuleerd om te groeien. Boven de grond zijn de temperaturen al veel lager dan in de zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts