De dunbladige groene vormen groeien in regenachtige gebieden, en de dikkere grijsbladige in drogere gebieden. Water en voedingsstoffen worden via de schubben op de bladeren opgenomen uit de lucht (stof, regenwater). Ze leven van Licht, Lucht en Water! Geef ze eens per week eens een dompelbadje (het liefst met regenwater) en schud ze daarna goed uit en laat ze ondersteboven drogen. Tillandsia , dat is de familienaam van deze plantjes.
Daarna kunnen ze weer terug rechtop, of in hun houdertje. Hier komt ook wel de naam Air Plants of luchtplantjes vandaan. Nederlan België en Duitsland. Het hoeft niet, maar het mag.
Eenmaal de bloem is uitgebloeid sterft het plantje af, soms na een lange periode. Hoe lichter van kleur de tillandsia is, hoe beter ze tegen zonlicht kunnen! Je kunt je dus voorstellen dat ze wel houden van een beetje frisse lucht. De Cryptantus is een van de weinige soorten die niet epifytisch groeit. Deze bromelia heeft golvende bladeren met verschillende kleuren en patronen, afhankelijk van de subsoort.
De naam van de plant betekend verborgen bloem dit komt doordat de bloemen bijna niet opvallen, doordat ze klein zijn en vlak bij het blad zitten. Luchtplanten kan je opdelen in twee groepen, de grijze ‘xeric epifyten’ en de groene ‘mesic epifyten’. Bromelia is een familienaam. Net zoals Aechmea en Ananas tot die familie behoren. Deze Air Plant kan op zichzelf groeien, maar komt ook vaak voor in clusters.
Indien u meer algemene informatie over de luchtplantjes wilt, kunt u hier terecht. Het is een epifytische plant die van nature in Ecuador voorkomt. Het blad groeit in een rozet van dunne, gekromde bladeren. Eén van de bekendste tillandsia-soorten is de T. Er zijn meerdere soorten Stricta.
Lichtgroene bladeren die in een rozetvorm groeien. Ze doet het goed op zand (als bodembedekking), maar ook op Driftwoo Spiderwood en andere soorten hout is ze zeer decoratief door haar kleur en mooie rozetvorm. De bladeren zijn hard en stug en eindigen in een (scherp)npuntje.
Qua kleuren heb je keuze uit diverse tinten roze, oranje en rood. Ze hebben van oorsprong een groot leefgebied: van het zuiden van de Verenigde Staten tot in het noorden van Argentinië, in regenwouden en in woestijnen. Ze noemen hem daarom ook wel een luchtplant.
Top als je geen groene vingers hebt. We kweken verschillende soorten Anthuriums, met als eindpot voor de grote soorten centimeter en voor de minisoorten centimeter. Een draadhanger die helemaal past bij de kerst. Jaarlijks zaai ik nog steeds vele nummers en soorten. Natuurlijk kiemt niet alles en wil niet alles onder mijn zg.
Ze groeien gemakkelijk samen met orchideeën. Ook in de natuur komen deze veel voor in de buurt van orchideeën. Wat betreft de kleuren: roo roze, oranje in allerlei tinten.
Je vindt ze in regenwouden en woestijnen. De tillandsia , ook wel airplant of makkelijker luchtplantje genoem heeft geen aarde nodig. Daarom kun je hem op vele manieren in je interieur verwerken en dat maakt het tot een stijlvol plantje!
Een tijdje geleden schreef ik al een blog over dit gave plantje. Ze worden ook wel luchtplantjes genoemd omdat ze nauwelijks of geen wortels hebben. Je kunt ze zonder pot en aarde ophangen of op een plank bevestigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.