donderdag 5 mei 2016

Snoeien bolcatalpa

Zoek naar catalpa boom op de nieuwe KensaQ. De bolcatalpa snoei je eind februari tot begin maart. Wel alleen snoeien als het niet vriest en er ook geen vorst meer verwacht wordt. Je snoeit alle takken terug tot net boven de entplaats, de plek op de stam vanaf waar alle takken beginnen met groeien.


De takken zijn namelijk vrij zacht en kunnen dus bevriezen.

Het snoeien van meerdere takken kan voor een lengte verschil zorgen en snoeiwonden. Als je te dicht op de stam snoeit heb je kans dat de bolcatalpa niet meer uitloopt. Het enige wat moet gebeuren is dat je de catalpa af en toe moet snoeien.


In feite zijn er twee soorten catalpa’s – er zijn bolcatalpa ’s, een kleine boom met een ronde vorm – en er zijn de trompetbomen, deze groeien tot ongeveer meter hoog! Om de bomen in goed vorm te houden moet je de catalpa snoeien. Weten hoe je zelf een bolcatalpa het beste kunt snoeien ? Doe dit elk jaar zodat de vorm mooi blijft.


Bekijk de website en het filmpje voor meer praktische tips!

Bolcatalpa snoeien (Catalpa bignonioides Nana). Eind november of anders begin maart is de beste tijd om een bolcatalpa te snoeien. Wanneer snoei je een catalpa?


Alhoewel je de meeste bomen in hun rustperiode (wintermaanden) kunt snoeien , vormt de catalpa een uitzondering op de regel. Ik vrees dat de takken die uitopen zoals jij beschrijft niets meer te maken hebben met een bolcatalpa. Het zijn scheuten van de stam die nu uitlopen en een nieuwe boom gaan vormen, alleen die boom zal veel hoger en breder worden dan de bolcatalpa. Deze lange takken zijn gevoelig voor win waardoor er takken kunnen uitwaaien. Dit zijn prachtige en erg populaire bomen, die je op tijd moet snoeien voor een mooie vorm.


Maar heb je enig idee wanneer je de Catalpa moet snoeien en hoe je dit het beste aan kunt pakken? Snoeien van een bolcatalpa. Catalpa snoeien – bolcatalpa.


Dit geeft meestal grote wonden die een invalspoort kunnen vormen voor schimmels. Maar let op: u dient te snoeien op een moment dat het niet vriest en de vorst eigenlijk niet meer gaat komen. Een bolcatalpa moet gesnoeid worden in de periode februari tot begin maart. Dat komt omdat de takken en de toppen vrij zacht zijn en dus kunnen bevriezen.


Als je een bolcatalpa wilt hebben maar niet te veel wilt snoeien dan kan je het beste Catalpa bignonioides ‘Nana Aurea” kopen.

Deze geënte boom blijft vrij klein van zichzelf en heeft dus ook weinig snoei nodig. Een gewone Catalpa bignonioides kan zonder snoei een behoorlijk grote boom worden die niet geschikt is voor een kleine tuin. De vrij uitgroeiende trompetboom en de boltrompetboom vragen beide een verschillende snoei. Onderstaand wordt uitgelegd hoe je deze bomen het beste kunt snoeien. Belangrijk is dat het niet vriest tijdens het snoeien.


Dit omdat de Bolboom Catalpa Bignonioides Nana ziektevrij is en een lange levensverwachting heeft. Dan bestaat de kans dat hij afbreekt. Als u elk jaar snoeit adviseert Tuinplantenwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts