woensdag 18 mei 2016

Iets tegen slakken

Iets tegen slakken

De slakken kunnen dan niet meer eten en sterven na ongeveer dagen. De aaltjes zijn onschadelijk tegen mens en andere dieren. Een preventief middel tegen slakken in uw groentetuin. Bijvoorbeeld bij de stamboontjes e. Doe een hoopje zilverzand over de plaats waar u de zaden hebt gepoot en de slakken mijden uw boontjes omdat zand aan hun slijmlaag blijft kleven. Nematoden werken vooral goed tegen naaktslakken.


Slakken houden niet van de geur van tijm. Het duurde wel even, want de eerste week leek het amper iets uit te maken: grote,. De oplossing tegen slakken : leg een wal rondom de planten aan. Van alle slakken zijn naaktslakken het meest vraatzuchtig.


Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Bovendien is de Arion vulgaris (foto) zich gaan kruisen met de inheemse Arian ater (de zwarte wegslak) en kunnen hun nazaten goed tegen de koude. Kortoals jij vindt dat er steeds meer slakken in je tuin zitten, dan heb je gelijk.


Iets tegen slakken

Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsten die ze niet lusten. Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, zet ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand.


Zorg dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Korrels zijn op de markt gebracht om de slakken snel en doeltreffend te doden. Bayer om slakken te bestrijden of te verjagen. Vangen van slakken en ze elders uitzetten is ook mogelijk, maar dan moet de afstand wel voldoende groot zijn. Escar-Go is dus een veilig bestrijdingsmiddel tegen naaktslakken.


Padden houden van naaktslakken en zullen de slakken en andere insecten die je planten aantasten opeten als je ze een plekje geeft in je tuin. Als je wilde padden probeert aan te trekken, zet dan een omgekeerde bloempot of een andere bak tegen een steen om een donkere schuilplaats voor ze te maken. Koperfolie tegen slakken Wanneer slakken in een boom kruipen waar je dat niet wilt dan is het een idee om koperfolie rond te stam te wikkelen.


Ze zullen weer terug naar beneden gaan om hun weg over de aarde te vervolgen. Dit komt doordat de slak voor verreweg het grootste deel uit water bestaat en zout onttrekt door osmose al het water aan de slak. Uiteindelijk blijft er een hoop groene slijm over.


De grootste reden om slakken te bestrijden, is vanwege de schade die wordt aangericht aan gewassen. Om toch iets van je (moes)tuin over te houden, kun je het beste al vroeg in het voorjaar (rond maart) al beginnen met het bestrijden van de naaktslakken. Hierdoor beperk je de kans op voortplanting, waardoor je een heleboel nieuwe slakken voorkomt. Tegen de tijd dat de slakken doodgingen, was de sla dus zo goed als verorberd.


Logisch: want samen met de slakken gingen ook de aaltjes doo bij gebrek aan nieuwe slachtoffers. Maar mijn haat is ook heel fel verminderd. We leven samen in mijn moestuin. Zij aan de andere kant van de draad of beukhaag, ik aan de kant van mijn moestuin.


Weet dus dat je het jaar rond slakken moet bestrijden en zeker niet enkel als ze er zijn want dan is het te laat. In ieder seizoen kun je wel iets doen tegen de slakken. Een iets geavanceerdere vorm van de jacht is het gebruik van vallen. Je lokt slakken met iets dat ze nog aantrekkelijker vinden dan jouw geliefde plantjes. Een (lege) halve meloen bijvoorbeeld.


Halve citrusvruchten, zoals uitgeperste sinaasappels, schijnen ook onweerstaanbaar te. Een manier om er voor te zorgen dat slakken je planten niet kunnen opeten is door een barrière tussen de slak en de plant te plaatsen. Zeker wanneer je een kleine moestuin hebt is dit een mooie, duurzame manier om je groenten en fruit te beschermen tegen slakken.


Wedden dat je daar niet blij van wordt? Wel van het volgende: want er is eindelijk iets dat ze allemaal tegenhoudt. Schrikdraad tegen slakken. Er komen steeds meer slakken. Dat komt hierdoor: Er zijn minder natuurlijke vijanden zoals egels, merels, padden en kikkers.


Waarom zijn er zoveel slakken ? Niet omdat de slakken ons willen pesten. Niet omdat we machteloze slachtoffers zijn van die gemene slak. Deze planten zijn veilig!


Iets tegen slakken

De elanden probeerden de beheerders van Yellowstone park ook iets te vertellen. Dat zij, en het hele ecosysteem, wolven nodig hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts