vrijdag 13 mei 2016

Tegen slakken

Een preventief middel tegen slakken in uw groentetuin. Bijvoorbeeld bij de stamboontjes e. Doe een hoopje zilverzand over de plaats waar u de zaden hebt gepoot en de slakken mijden uw boontjes omdat zand aan hun slijmlaag blijft kleven. Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsten die ze niet lusten.


Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, zet ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand.

Zorg dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. De meeste slakken eten allerlei plantaardig materiaal, dood of leven en dood dierlijk materiaal. Huisjesslakken geven ook aan dat er genoeg kalk in de bodem zit. Segrijnslakken zijn naar het schijnt even lekker als wijngaardslakken.


Deze laatste zijn bij ons. Ik voer ook de strijd tegen de slakken in de tuin en heb ontdekt dat ze ook niet van azijn houden. Voor het onkruid heb ik een spuitfles gevuld met een mengsel van schoonmaakazijn met water en als test spoot ik dat een keer in het bakje met de gevangen slakken waar ik eerder nog zout bij strooide. Bayer om slakken te bestrijden of te verjagen.


Dit zijn de natuurlijke vijanden van slakken.

Direct aaltjes tegen slakken kopen. Tegen de tijd dat de slakken doodgingen, was de sla dus zo goed als verorberd. Logisch: want samen met de slakken gingen ook de aaltjes doo bij gebrek aan nieuwe slachtoffers.


Als je de ruimte hebt, kun je kippen nemen en los door je tuin laten lopen. Vogels lokken tegen slakken kan ook. Daarbij helpt het als je geen katten hebt die de vogels weer verjagen. Er zijn heel veel middeltjes tegen slakken.


Ze helpen som goed en soms een beetje, maar als het regent winnen alle slakken. Bij regen kruipen ze overal overheen. Ik pak een oude lepel en een emmertje met een laagje water waaraan een flinke scheut schoonmaakazijn is toegevoegd. Zolang ze er gewoon uit kunnen klimmen, zullen de slakken namelijk eerst genieten van het gerstenat waarna ze, in licht benevelde toestan meestal vrolijk doorgaan met eten… Wie harde maatregelen tegen de slakenplagen wil treffen, kan slakkenkorrels gebruiken.


De slakken kunnen dan niet meer eten en sterven na ongeveer dagen. De aaltjes zijn onschadelijk tegen mens en andere dieren. Vangen van slakken en ze elders uitzetten is ook mogelijk, maar dan moet de afstand wel voldoende groot zijn.


Als ze ermee in aanraking komen, wordt hun lichaam langzaam weggevreten. Dit is dus een vreselijk dieronvriendelijke manier om van slakken af te komen. En het is vies, want er blijft een hoopje groen slijm over.


Slakken kunnen absoluut niet tegen zout.

Koper is giftig voor slakken : een koperen ring of koperhoudende tape rond een pot of plant houdt de slakken weg. Zijn de plantjes nog jong, bescherm ze dan tegen slakken met een huls die je maakt door de boven- en onderkant van een plastic drankfles af te snijden. Echter wordt het gebruik van zout ten zeerste afgeraden. Allereerst heb je er grote hoeveelheden van nodig en is het slecht voor de bodemgesteldheid. Daarnaast bezorg je slakken er een enorme lijdensweg en gruwelijke dood mee.


Het zout vreet zich namelijk langzaam door de slak heen, en veroorzaakt onnodig lijden. Wat helpt wel tegen slakken en wat niet? Om maar met de deur in huis te vallen: bijna alles wat je op het internet vindt om slakken tegen te houden helpt bijna niets of hooguit een beetje. Dat is zelfs de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek. Eigenlijk is er maar ding dat écht werkt tegen slakken en dat is schrikdraad.


Korrels zijn op de markt gebracht om de slakken snel en doeltreffend te doden. De Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes zijn vooral werkzaam tegen naaktslakken die in de bodem leven. In theorie werken ze ook tegen normale slakken maar doordat normale slakken bovengronds leven komen de aaltjes niet in contact komen met deze slakken.


Escar-Go is dus een veilig bestrijdingsmiddel tegen naaktslakken. Aangevreten bladeren, bloemen en overal slijmsporen. De naaktslak als gulzige alleseter maar wat lust deze veelvraat niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts