vrijdag 27 mei 2016

Olijfboom binnen houden

Tuinierplezier begint hier op Bakker. Geurende rozen of toch haagrozen? Zoek naar verzorging olijfboompje op de nieuwe KensaQ.


Maar helaas zijn ze moeilijk in leven te houden in Nederlandse tuinen. Oplossing: zet gewoon je olijfboom binnen !

Je hoeft ook niet bang te zijn dat heel je woonkamer straks uit olijfboom bestaat, want hij groeit heel langzaam. Uw olijfboom kunt u in Maart weer bijmesten, zodat de boom weer snel nieuw blad zal aanmaken. Een zonnig, zuidwaarts gericht raam is ideaal. De olijfboom kan namelijk “in shock” raken. Ook de zogenaamde “shockreactie” kwam voorbij.


Als u de plant gewoon water blijft geven en verzorgen, zal de olijfboom na een aantal dagen alweer beginnen met het vormen van nieuwe bladeren. Dit is een soort shock-reactie.

Echter een olijfboom stelt hoge eisen aan lucht, licht, vochtighei temperatuur en ventilatie. Luisvorming en bladuitval slaan dikwijls toe. De ervaring leert, dat het moeilijk is, een olijfboom binnen in goede conditie te houden.


Vaak zie je dat bij het invallen van de herfst het blad begint af te vallen vanwege de te droge en warme lucht. Indien u een bak of pot met olijfboom bij ons koopt, hebben wij hier al voor gezorgd. Een olijfboom snoeit men doorgaans alleen om de boom in de juiste vorm te brengen en houden.


Het is bijvoorbeeld vaak mooier om de karakteristieke stam van de olijfboom kaal en dus goed zichtbaar te houden. Snoei niet teveel, vooral voor de vorm. Het snoeien mag gedurende het hele groeiseizoen, bij voorkeur in het voorjaar.


Zelfs in ons wisselvallige klimaat zijn er olijfbomen die uitstekend gedijen. We hebben voor u enkele wintervaste rassen geselecteerd. Welke olijfboom past bij u? Op de site ziet u van ieder exemplaar duidelijke foto’s en een heldere afbeelding.


In ons klimaat is een olijfboom in principe niet volledig winterhard. Eer een olijfboom vruchten geeft zou dit jaar en langer kunnen duren. Dus of ik ooit mijn eigen olijfjes kan eten weet ik niet.

Want dan is het nog een kwestie hem te kunnen door houden. Wie weet over jaar als ik nog op xead vertoef of xead er nog is zullen jullie het ook weten. Let op: ga je shoppen voor een olijfboom , houd er dan rekening mee dat de meeste bomen bedoelt zijn als ornament in huis (kijk hoe mooi!), er groeit dus geen fruit aan.


De planten die dat wel doen zijn de Arbequina of de Picholine. Planten in kuip die nog makkelijk te verplaatsen zijn, breng je best naar binnen. De bodem mag droog zijn, want de olijfboom heeft niet veel water nodig. Bij lange periodes van droogte heeft ook de olijfboom behoefte aan water. Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan dat je aan kunt houden.


Stappenplan olijfboom snoeien. Haal na de winter dode takken weg. Bescherm olijfboom tegen strenge vorst. Hoe bescherm je een olijfboom tegen strenge vorst Kan een olijfboom strenge vorst verdragen ? Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar.


Verzorging van de olijfboom. Ze houden ook niet van natte voeten, is de standplaats vooral in de winter te nat - zet ze dan iets hoger. Olijfboom in de volle grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts