vrijdag 27 mei 2016

Bosaardbei kopen

Goedkoopste landelijke bezorging in heel Nederland. Top merk Superfoodme Voor slechts EUR 14. Begin dit jaar gekocht, was alleen maar bezig met uitlopers te maken en geen bloemetje gezien.


Via een ander kanaal Fragaria Vesca ‘Alexandria’ gekocht. Dat is een fantastische plant.

Deze planten heb ik allemaal gerooid en nieuwe Alexendria’s neergezet. Bosaardbei Bosaardbeien zijn laagblijvende bodembedekkers. Aardbeien worden meestal gebruikt in de moestuin, maar er zijn ook soorten die het prima doen in de halfschaduw in de bostuin. Deze franse bosaardbei , officieel Mara des Bois, is een zeer goed smakende aardebei. Deze aardbei is zeer slecht te bewaren en moet eigenlijk direct gegeten worden.


De smaak van de aardbei te vergelijken met de echte bosaardbei , maar de productie en kwalteit is vele malen beter. In principe bedekken alle planten min of meer de bodem, maar alleen diegene die echt territoriaal zijn en hardnekkig hun dicht bladerdek spreiden, mogen zich.

Waar moet je rekening mee houden wanneer je de bosaardbei in je eigen moestuintje kweekt? Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. De bosaardbei heeft een krachtige aroma en kent dezelfde eigenschappen als de gewone aardbei.


De wilde bosaardbei (fragaria vesca) komt in ons land ook op veel plaatsen in de natuur voor. In de maand mei verschijnen er roze bloemen aan de plant die tot in juli doorbloemen. Het is een winterharde en wintergroene plant die verlangt op plaats in de schaduw of halfschaduw te staan. De stengeltjes en de onderzijden van de blaadjes zijn lichtdonzig behaard.


Er bestaat een niet woekerende cultivar. De vruchten relatief klein en eetbaar. Ze breiden zich uit door bovengrondse uitlopers. De kleine vruchten hebben een frisse smaak. Heerlijk door de salade of vruchtensalade, of maak er bijvoorbeeld sjam van!


Info over bosaardbei planten. De plant heeft kleine witte bloemen. Resultaten van zoekmachines! Vergelijkbare zoekopdrachten voor bosaardbei planten.

Aromatische wilde bosaardbei met een wat grotere langwerpige vrucht. Een voor bosaardbei relatief rijk dragende variëteit. Bruikbaar als bodembedekker onder bijvoorbeeld een fruitboom of langs randjes.


Maar mag natuurlijk ook in de moestuin. In het voorjaar ranken weghalen als je netjes wil telen. De zon scheen op de bloem van de bosaardbei en zag dat het plantje ijdel was en bewonderd wou worden.


Terechtgesteld door de zon boog het tot diep bij de grond. Let erop dat de vruchtjes er fris uitzien en stevig aan voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts