woensdag 25 mei 2016

Irissen snoeien

Het zijn planten die behoren tot de lissenfamilie en zijn er in allerlei kleuren en vormen. Globaal genomen kun je irissen opdelen in drie grote groepen: De bolirissen die uit een bloembol groeien en bloeien vanaf april tot mei. Normaal hebben irissen geen snoei nodig.


Maar sommige soorten kunnen zich enorm vermeerderen en spontaan uitzaaien. De snoei is er bij die soorten op gericht de zaaddozen weg te snoeien vooraleer ze hun zaden kunnen verspreiden. Andere soorten woekeren en breiden door middel van hun wortelstok enorm uit.

Siberische irissen (Iris sibirica), de meest voorkomende baardeloos variëteit, zijn winterhard in U. Kies vooral een zonnige plaats uit in de tuin, zo niet dan zullen ze weinig bloeien en eventueel wegkwijnen. Indien uw een plant in een pot gekocht heeft wordt aangeraden de plant eerst volledig te laten uitbloeien voordat u de plant in de volle grond gaat planten. Neem eens alle irissen samen in gedachte en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent.


De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen bracht. In aanvulling hierop hebben irissen grond nodig met een goede drainage en ventilatie.


Dit is belangrijk om wortelrot te voorkomen, waar irissen gevoelig voor zijn als ze teveel water krijgen.

Na de bloei, in de maand juli, kan je ze dan best delen. Daarom moet je de pollen voorzichtig opgraven. Behoud de delen met jonge knoppen en snij de oudere delen met een. Het verschil is duidelijk: de kroonbladen van deze irissen zijn glad.


Bekende soort in deze groep zijn de sibirica- irissen. Zij verlangen een standplaats met meer vocht in de grond dan de baardirissen. Helemaal graag met hun voeten in het water zijn de irissen uit de laevigata-groep. De irissen in ons assortiment behoren tot de Iris germanica (barbata) en de Iris sibirica.


Kies voor kleur en bestel snel, dan staat jouw tuin of bloembak binnenkort vol met deze prachtige sierlijke irissen ! Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Jammer genoeg kunnen we hier niet lang van genieten, omdat de bloeitijd kort is. Wat voor een grond heeft de Iris sibirica ‘Blue King’ nodig? De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend.


Oud-Egyptische koningen bewonderde het exotische karakter van de Iris, er zijn namelijk tekeningen gevonden van de bloem in een aantal Egyptische paleizen. Binnen de grote groep irissen zijn twee soorten bijzonder in trek in Japan de Japanse lis en Moerasiris. Irissen zijn daarnaast populaire snijbloemen.


Ze worden daar dan ook intensief gekweekt. Alle twee zijn het schitterend mooie moerasplanten, die bij voorkeur een vochtige standplaats krijgen.

Deze planten groeien in verschillende klimaatzones en kunnen temperaturen overleven tot -°C. Als je irissen kweekt, dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen eenmaal de bloemen afsterven. Bij een goede afstemming van het sortiment kan de iris-tuin wel twee tot drie maanden in bloei staan.


Een fraaie combinatie krijgt u als de irissen uit de germanica of pumila groep tussen bijvoorbeeld lavendel (Lavandula) of heiligenbloem (Santolina) neerzet. De plant baardiris, Iris germanica, staat bekend om zijn grote bloemen. Tuinforum onderwerp: snoeien van uitgebloeide irissen. Snoeien : In het voorjaar afsnijden.


Zelf kun je de planten het gemakkelijkst vermeerderen door de wortelstokken te.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts