dinsdag 18 april 2017

Uitharden betonvloer

Het drogen van beton wordt ook wel uitharden genoemd. De hoeveel tijd hiervoor nodig is hangt volledig af van de werkwijze en wordt de droogtijd genoemd. Alles over beton droogtijd.


Ergon in Lier (prefab) daarentegen wordt al ontkist na een paar uur en dient het beton dus al voldoende verhard te zijn op die tijd. Hoe lang moet beton drogen?

Afgetrild beton kan na ± uur wel ontkistbaar zijn, is het niet afgetrild dan duurt het zonder meer tot uur langer, afhankelijk van de weersomstandigheden en de. Uitharden van beton is een chemische reactie, het water bindt zich aan de mortel. Als het mengsel te snel uitdroogt doordat het water in de bodem zakt of verdampt, dan wordt het beton niet hard. Daarom mag beton nooit direct op het zand gestort worden en moet het ook tijdens het uithardingsproces met plastic folie tegen uitdroging beschermd worden. Een betonvloer als naadloze en strakke vloerbekleding.


Geen wonder dat zowel vloerverwarming als betonvloeren steeds populairder worden. Maar kunnen ze ook samen gebruikt worden?

Het antwoord is een duidelijke ‘ja’, mits je rekening houdt met enkele aandachtspunten… Waarmee rekening houden? Het uitharden is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Temperatuur en luchtvochtighei en hoe nat was de beton? Over het algemeen houd met een dag aan om uit te harden. Na die dag mag je er voorzichtig overheen lopen.


Leg eventueel een paar planken op de beton, waar je dan overheen loopt. Na een dag of vijf kun je meer aktie op de vloer. Tijdens het uitharden krimp beton een beetje. Om scheurvorming in de beton te voorkomen is het hiervoor belangrijk om betonijzer of ook zo genoemde wapening toe te passen.


Neem bijvoorkeur een wapeningsnet van mm dik met een maaswijdte van cm. Betonvloer storten kunt u zelf. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe u tijdens het storten van de betonnen vloer te werk gaat.


Inclusief instructievideo! De betonvloer moet goed droog zijn, dit kan soms lang duren 1cm dikte = week droogtijd in de regel. Maar met een klein opervlakte droogt het natuurlijk veel sneller.


Voor het aanbrengen van de egaline altijd een primer aanbrengen, en voor tegellijm geld het zelfde.

Door droogtijdversnellers is de cementdekvloer eerder droog. Wanneer je beton heb gestort als het zeer warm is zal het aan de bovenzijde veel sneller uitharden dan aan de onderzijde. Vooral bij grote oppervlaktes en een dikke vloer is dit effect groot en dit geeft risico voor niet goed (en heel stevig) uitharden en scheuren. Is het vochtgehalte van de betonvloer te hoog, kan dit catastrofale gevolgen hebben voor de hechting van de vloerverf en het uitharden van de coating.


Het betonvloer vochtgehalte mag niet meer dan bedragen. Amerika werkt aan richtlijnen voor het gebruik van middelen die het uitharden van beton versnellen bij temperaturen onder nul zonder verwarming. Nadat de beton is gestort is de droogtijd van beton dagen.


Dit is de benodigde tijd voor de beton om de gewenste eindsterkte te bereiken. Goed beton is een mengsel waarin de korrelgroottes van de verschillende soorten zand en grin in de juiste hoeveelheden, elkaar zodanig aanvullen dat het mengsel uithardt tot een steenachtig en duurzaam materiaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gips lost uitgehard beton niet meer op in water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts