dinsdag 11 juli 2017

Kamille plant

Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Gratis bezorging vanaf €50! Online bestellen = razendsnel in huis! Kies je bezorgdatum, ook op zaterdag. Echte kamille (Matricaria chamomilla) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).


De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De botanische naam Matricaria is afgeleid van de Latijnse woorden mater wat moeder en caria wat zorg betekent. Je ziet het gewas over het algemeen niet veel terug in kruidentuintjes, terwijl hij daar toch zeker geschikt voor is. In heel Europa groeit kamille in het wild.


Als afweerkruid zou de plant heksen weg houden als hij aan het huis werd gehangen. De plant mag echter niet te lang achter elkaar worden gebruikt. De Noordpool is een prachtig gebie maar heel kwetsbaar: klimaatverandering vormt een ernstige bedreiging. We willen natuurlijk dat deze unieke natuur behouden blijft! Reukeloze kamille (Tripleurospermum inodorum, ook Matricaria maritima) behoorde voorheen ook tot dit geslacht, maar wordt tegenwoordig tot het geslacht klierkamille (Tripleurospermum)gerekend.


Meestal zijn de bloemetjes niet meer te herkennen en is het een grof poeder. Het is zonder recept verkrijgbaar als gedroogd krui als tinctuur, als olie of als gedroogd aftreksel (extract). Behalve dat kamille mensen geneest staat het plantje bekend als ´plantendokter´.


Het verdient deze reputatie omdat zieke plantjes helemaal opknappen als kamille ernaast wordt geplant. Het zijn de witte bloemen van een eenjarige plant die gedroogd worden. Je zou hem als vervanger voor gras kunnen gebruiken.


De grote afwezige bij deze plant zijn de bloemen want die heeft hij niet. De plant is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. Planten zie onze aanbiedingen!


Ze zijn fijner van structuur dan die van de Reukeloze kamille. Na het zaaien druk je het lichtjes aan. Kamille heeft een zeer aangename geur en smaak. Deze kamille maakt prachtige zoden met geveerd bla waarin laagblijvende bloemetjes groeien.


Kamille plant

Roomse kamille wordt ook wel grote kamille genoemd. Werkzame stoffen kamille De plant wordt geoogst en in zijn geheel gedroogd waarna de bloemhoofdjes met een kort eindje van het steeltje worden geplukt. Bloeitijd is van juni tot september en wordt ongeveer 80cm hoog.


Maar wat voor ons natuurlijk heel belangrijk is: kamillebloemen zijn mooi en de plant is eenvoudig in tuin of bloempot te groeien. Je kan hiervan zelf oogsten voor eigen gebruik. Ook help je de insecten ermee, want zij bezoeken kamillebloemen graag. Zaden om te zaaien kan je hier bestellen: kamille. Lees hieronder hoe je kamille kan zaaien.


Kamille plant

De bloeitijd van kamille strekt zich over de hele zomer uit. U kunt echte kamille makkelijk als zodanig herkennen doordat de witte naar buiten stralende blaadjes om de ietwat holle, gele bloemkern naar beneden gaan hangen naarmate de plant langer bloeit. Bovendien geurt kamille sterk. Het is een eenjarige plant die bloeit van mei tot september. De witte bloemen hebben een sterke en kenmerkende geur.


Kamillethee wordt gemaakt van gedroogde, half geopende bloemknoppen en werkt tegen slapeloosheid en maagkrampen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts