vrijdag 28 september 2018

Dieffenbachia giftig

Een enkele hap van het blad zal niet dodelijk zijn, maar zal in de mond een branderig gevoel geven. Bovendien kan het in de keel gaan zwellen. U kunt de bloemen dus het beste verwijderen, zodat ze de plant niet uitputten. Gebeurt dit wel, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts.


De bladeren en stengels bevatten een giftig sap waarvan men behoorlijk ziek wordt wanneer het ingenomen wordt omdat het sterk irriteert en zelfs verlamt. Er zijn al meerdere ongelukken met deze plant gebeurd.

Zo verloor een vader bijna zijn dochter nadat zij een stuk in haar mond had gestopt en haar tong zo enorm opzwelde dat ze bijna stikte. Tegelijkertijd heeft de plant ook nog een edgy kant: het sap van de plant is giftig , dus zorg ervoor dat kinderen en huisdieren niet in de buurt kunnen komen. Trek voor de zekerheid ook handschoenen aan als je de plant verpot.


Het sap is giftig bij inname en de plant bevat geen eetbare delen. Bij aanraking is er geen gevaar, het gif dringt niet door in de huid. Voorkom daarom inname of contact met open wondjes.


Het rotten van de wortels zou ook kunnen voorkomen, maar dit gebeurt alleen wanneer je de plant te veel water geeft. Alle delen van de plant zijn giftig.

Dieffenbachia is een geslacht uit de aronskelkfamilie (Araceae). Bij het innemen van de plant kan de keel opzwellen. Deze plant is dus zeker niet geschikt in een woning met huisdieren en.


Ik heb tijdens mijn carrière honderdduizenden casussen met planten van deze aard bestudeerd. Was dan heel goed je handen of maak gebruik van tuinhandschoenen. Het sap van deze tropische plant zorgt voor zwellingen aan lippen en tong bij inname.


Word je dieffenbachia te groot? Dan is het tijd om hem te snoeien. Het snoeien van dieffenbachia kan je het beste doen door: De plant wordt van nature niet groot en dienen alleen de oude bladeren verwijderd te worden. Ga daarbij voorzichtig te werk omdat de bladeren giftig zijn (melksap). Ga altijd met handschoenen te werk.


De rode bessen die mensen ook kunnen eten zijn niet giftig voor honden. Rode bessen in het algemeen is moeilijker te zeggen. De lijsterbes is bijvoorbeeld niet giftig maar de meeste andere rood gekleurde bessen zijn dat in meer of mindere maten vaak wel.


Om deze reden werden de planten zelfs gebruikt in de 17e eeuw op de Caribische eilanden als een middel tot marteling. Ondertussen bestaan er al diverse soorten en cultivars in de handel, klein- en grootbladigen. Vooral deze met getekende bladeren zijn in trek.


De plant is dus niet aan te raden voor huishoudens met kleine kinderen en huisdieren.

Naast dat deze plant goed is in het zuiveren van de lucht, is het ook goed om de lucht vochtig te houden. Dit melkachtige sap zit in de bladeren en stengels, en kan bijvoorbeeld vrijkomen als je oud blad verwijdert. Neem bij aanraking of inname van het sap contact op met een arts. Net als veel andere planten is Ray een kind van het Amazonegebied en daarom is hij ook zeer dorstig. Door zijn enorme en unieke bladeren is deze plant ook niet onopgemerkt gebleven door de lokale bevolking.


Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels! Het komt een enkele keer voor dat de plant gaat bloeien, ook in de huiskamer. Bij normaal gebruik is er echter niets aan de hand.


Een prachtige boom met hangende trossen van gele bloemen, maar alle delen van deze plant zijn giftig. Vooral peulen zijn erg gevaarlijk voor kinderen (maar bijvoorbeeld ook voor honden). Bijna alle onderdelen van de Taxus zijn giftig. Hoe lichter zijn plek hoe bonter zijn vlek’, is een handig ezelsbruggetje. Zet de plant alleen niet in de felle zon.


Hou er bij het kiezen van de standplaats ook rekening mee dat het sap van de plant giftig is. Verlangt veel licht maar geen zon, deze zou de bladeren vergelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts