dinsdag 18 september 2018

Tomaten planten

Alle soorten en maten Planten. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Snelle levering en tot korting. Vergelijk meer dan 2tuinkassen! Tuinkassen al vanaf € 295.

Vind zelf tomaten kweken het nu op Kensaq. Je kunt het zaaien ook overslaan en direct planten kopen, bemesten is dan belangrijk. In organische meststof voor tomaten zit kalium, daar worden je tomaten stevig en sappig van.


Struiktomaten doen het perfect in een pot. De ijsheiligen van half mei zijn inmiddels voorbij en dus kunnen er nu ook buiten volop tomaten geplant worden, om ons zo deze zomer van een ruime hoeveelheid oogstbare tomaten te voorzien! Tomaten planten : hoe, wat en wanneer? Waar moet je op letten bij het planten van tomaten ?

Als je plant groeit kan het gebeuren dat het touw in de plant gaat snijden. Gebruik liever reepjes stof om planten op te binden, en vooral bij tomaten. Nog wat koude nachten tot eind deze maand. Maar vanaf mei lijkt er niets in de weg te zitten om de tomaten in de kas uit te planten. Deze tekst is nu wel heel toepasselijk : “In regel kan men ten vroegste vanaf half april tomaten in de kas brengen.


Laat tomaten altijd zo lang mogelijk aan de plant zitten. Stop verse tomaten bij voorkeur niet in de koelkast, dat is niet goed voor de smaak. Moet je tomaten water geven?


Net uitgeplante tomaten moet je dagelijks water geven. Na twee weken moet je wekelijks (maximaal) keer water geven, en na maanden wekelijks slechts één keer bewateren. Hoe moet je tomaten bemesten? Op deze manier kan je zelfs de grote tomaten op je balkon kweken als je daar voldoende zon krijgt en zit je niet vast aan die mini-tomatenplantjes die het tuincentrum verkoopt.


Als je wilt beginnen met tomaten kweken, kijk dan in het artikel tomaten kweken hoe en wanneer je ze het best kunt zaaien of planten. Je kunt struiktomaten ook goed in een pot of bak kweken, klimtomaten kun je beter in de volle grond zetten en goed opbinden. Verpotten: In de maanden mei of juni mogen de tomaten naar buiten en kun je de plantjes ompotten naar een grote pot of planten in de volle grond.

De tomaat is een meerjarige, kruipende plant , die als eenjarige wordt gekweekt. Het blad en de stengel zijn giftig, net zoals bij aardappel-, aubergine- en paprikaplanten. De bloemen vormen lange trossen die bij kerstomaten lange tijd kunnen doorbloeien.


De groene bessen ( tomaten ) die door de plant worden gevormd zijn licht giftig. Deze planten behoren tot de familie van de nachtschadigen zoals ook de aardappel, paprika, Brugmansia of engelentrompet. De tomatenplant is een warmteminnende en gulzige plant wat de bemesting betreft.


Op school zaaien wij twee tot driemaal tomaten. De eerste planten zijn voor de amateur tuinders die de (“koude”) serreteelt doen. Van deze zaadvaste rassen kun je dus wel zelf zaden oogsten. Pluk of meer mooie rijpe tomaten van een gezonde plant en tomaten die op een plaats hingen die weinig gevoelig was voor kruisen.


Snijd de tomaat horizontaal door en druk het sap met de uit de tomaten en vang dat op in een bakje. De resten van de tomaat is lekker voor in de soep. Niet schrikken dus als je eens zo’n tomaat aan je plant ziet, gewoon lekker opeten, er is niks mis mee. Eindelijk is het dan zover: na zaaien, planten , snoeien, verzorgen en heel veel watergeven is dan eindelijk het moment aangebroken om je eerste zelfgekweekte tomaat te oogsten! Maar hoe weet je wanneer een tomaat rijp is en hoe oogst je tomaten ? Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven.


Hoe beter tomaten tegen regen worden bescherm des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes. Hybride tomatenplanten zijn een kruising van twee verschillende tomatenrassen. Ze worden speciaal gekweekt om de beste eigenschappen van die twee rassen te versterken en te combineren in één plant.


Afharden zorgt daarenboven ook nog eens voor korte, stevige planten die beter bestand zijn tegen plagen en ziekten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts