donderdag 1 november 2018

Kalk voor moestuin

Heb jij al alles voor in jouw tuin? Bij ons vind je duurzame tuinproducten! Specialistisch advies nodig? Waarom kalk strooien in je moestuin ? Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in je moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei.


Ik kalk alleen de bedden van gewassen die niet van zure grond houden, zoals alle soorten bonen en wortelgewassen. Er zijn hier trouwens ook tuinders die jaarlijks overal kalken. Kalk in de moestuin Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk.


Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zan dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei. Zandgrond bevat van nature meer kalk. Je kan er voor kiezen om kalk toe te voegen aan je bodem als je geen zandgrond hebt.


Najaar in een tuincentruEen koppel neemt buiten een winkelkarretje en slentert door de schuifdeuren de winkel binnen. Ze blijven hier en daar staan, pakken wat plantjes, potjes en beeldjes vast en soms belandt er iets in de winkelkar. Tot ze aan de stand van de meststoffen komen. Te weinig kalk is immers één van de drie oorzaken van neusrot bij tomaat (welke de andere zijn leest u hier).


Ook knolvoet bij kolen komt meer voor bij zure gronden. Kalk zorgt er immers voor dat de zuurtegraad van de bodem geoptimaliseerd wordt, zodat de plantenwortels het makkelijker hebben om alle onmisbare voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Het best kun je de kalk in de winter strooien en tussen bemesten en het strooien van de kalk moet minimaal een week of zes zitten. Sneeuw hoeft geen belemmering te zijn, zodra het sneeuw gesmolten is, is het middel ook tussen het gras gezakt en kan het zijn werk doen. Strooi je kalk in de lente, dat zal de groei van de wortels belemmeren.


Kalk voor moestuin

Je moestuin heeft veel voeding nodig om alle groenten, fruit en kruiden goed te laten groeien. Daarom heb je speciale meststoffen voor je moestuin. Zo heb je speciale tuinmest voor bijvoorbeeld kruiden, tomaten, aardbeien, druiven en ander kleinfruit. Moestuin bemesten: meer lezen? Wil je echt alles weten over de verschillende voedingsstoffen?


Er zijn natuurlijk nog veeeeeel meer voedingsstoffen voor in je moestuin , maar zelf heb ik tot nu toe genoeg gehad aan degenen die ik heb beschreven. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien. Hoe en wanneer u de moestuin het beste kunt bemesten leest u hier. Wilt u een goede opbrengst in de moestuin dan is bodemverbetering bijna altijd nodig. Hoe pas ik me aan aan de zuurtegraad in mijn moestuin.


Maar je kunt ook enkel de groenten kweken die zich goed voelen bij de pH waarde van je tuin. Je kunt zure grond meer basisch maken (dus de pH laten stijgen) door kalk toe te voegen aan je moestuin. Op een kleine grasmat kun je kalk vanuit de hand strooien. Voor grotere gazons is een strooiertje of strooiwagen wellicht handiger.


Hoveniers gebruiken deze ook vaak. Planten in pot: Ook planten welke lang in dezelfde pot staan geef ik kalk. Het voordeel van ECOstyle kalk. De AZ- Kalk is makkelijk te strooien en stuift bijna niet.


AZ- Kalk lost niet op in water waardoor het niet wegspoelt als het regent. De kalk bindt met het zuur in de bodem en corrigeert de zuurgraad op maat. Het werkt op het juiste moment en voor een langere tijd. Hierdoor gaat er geen product verloren. Kalk de bodem van je moestuin voor een ideale zuurtegraad.


De zuurtegraad (Ph) van de bodem in je moestuin bepaalt hoe vlot de groenten voedingsstoffen kunnen opnemen. Bij een te lage zuurtegraad krijgen de groenten niet voldoende voeding binnen, gaan ze er bleekjes uitzien en zal de oogst meestal tegenvallen. Het is algemeen bekend dat fruitbomen kalk lovers zijn. Bemesten van de moestuin In de moestuin kan men het beste een paar dagen voor het inzaaien of inplanten al mest strooien. De moestuin is een ander verhaal, dit hangt af van je grondsoort.


Kalk voor moestuin

Werk de mest oppervlakkig door de grond en geef water zodat de mest verdunt en wordt opgenomen in de aarde. Een moestuin bevat veel verschillende gewassen, die elk om hun eigen bemesting vragen. Hooguit is er nog wat turfmolm en kalk aan toe gevoegd.


Let bij gebruik in de moestuin op dat er geen pesticiden in verwerkt zitten. Potgrond Potgrond wordt gemaakt van turfmolm waar kalk en voedingsstoffen (kunstmest) aan zijn toegevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts