donderdag 11 april 2019

Paarse koolrabi

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Daarnaast worden koolrabi ’s regelmatig bij biowinkels te koop aangeboden. Tip: paarse koolrabi ziet er van buiten weliswaar erg fraai uit, maar na het schillen blijkt de groente helaas precies dezelfde kleur te hebben als de normale bleekgroene variant.


Ook de smaak is hetzelfde. De koolrabi is een groente die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt.

Het is een van de vele teeltvormen van kool. De knol die van de koolrabi wordt gebruikt is het hypocotyl (een verdikking van de stengel) en is dus geen wortel. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak. Kook de koolrabi -plakjes minuten in het kokende water en giet af.


Laat de koolrabi rustig uitdampen en na garen. Verwarm ondertussen een bakpan zonder olie en bak het gehakt samen met de prei en het koolrabi -blad (en stengels) gedurende circa minuten. Strooi er de Italiaanse kruiden over en roer regelmatig.

Dat ik in een koolrabi fase zit valt niet te ontkennen. Maar ik kom ook om in die dingen! Een week geleden keerde ik terug van een weekendje-weg-in-eigen-land met prachtige ( paarse!) koolrabi ’s in mijn rugzak. Zelf geoogst bij de boer, hoe Hollands wil je het hebben?


Ze zijn er in groenwit en in het paarsblauw, meer informatie over het verschil in die variëteiten vind je hieronder. Koolrabi vind ik rauw het allerlekkerst. De smaak van koolrabi is helemaal niet sterk koolachtig, maar juist zacht en vrij neutraal. Nee, koolrabi is niet de Duitse naam voor koolraap, maar een veel te onbekend staaltje van Hollandse teeltvakmanschap. Zoals het hartje het lekkerste gedeelte van de artisjok is, zo is ook de verdikking van de stengel van een koolrabi een bijzondere delicatesse.


Lichtgroen of zachtpaars van schil, wit van binnen en pittig van smaak. Wat is het verschil tussen koolraap, knolraap en koolrabi ? Alledrie zijn rond en hebben een stoffig imago, maar wat is nu precies het verschil tussen koolraap, knolraap en koolrabi ? Te beginnen met de grootste van het stel, de koolraap. Deze flinke jongens zijn qua grootte vergelijkbaar met een knolselderij en behoren tot de koolfamilie.


Oorspronkelijk komt de groente waarschijnlijk uit Noord-Europa.

Het verse blad vind ik lekker, gesnipperd door een gemengde salade bijvoorbeeld. Vooral de paarse ziet er leuk uit ook. Gestoofd heb ik het nog niet, maar je recept lijkt me lekker! Rauwe koolrabi smaakt nog het meest naar selderij.


De bladeren die aan de koolrabi zitten kun je ook gewoon eten. Veel mensen gooien dit weg ( of een knaagdier in huis wordt er blij en gezond van) maar dit is zonde! Rauw lijkt de smaak enigszins op die van de radijs, terwijl deze gekookt iets pittiger is dan de bloemkool. Onze koolrabi wordt met blad geleverd en komt van de volle grond uit Italië.


Voeding met een hoog gehalte aan antioxidant-rijke groenten zoals koolrabi wordt geassocieerd met een verminderd risico op diabetes, stofwisselingsziekten en vroegtijdige dood. De schil van paarse koolrabi is bijzonder hoog anthocyanen, een soort flavonoïde dat groenten en fruit een rode, paarse of blauwe kleur geeft. Daarnaast zijn de paarse koolrabi kiemzaden erg gezond door de vele antioxidanten die het immuunsysteem versterken en het zenuwstelsel verbeteren. Deze paarse koolrabi kiemzaden zijn erg lekker om toe te voegen aan jouw gerecht.


Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen, dus ging de paarse koolrabi (na afrekenen) met me mee naar huis. Zaaien vanaf maart tot midden augustus. De lichtgroene of zachtpaarse schil van de koolrabi wordt niet gegeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts