woensdag 24 april 2019

Spaanse aak

In uitzonderingsgevallen bereikt een boom een hoogte van m. Deze boom groeit goed op droge, voedselrijke en kalkhoudende bodem aan bosranden en in bossen. Het is de enge Esdoorn die van nature in Nederland voorkomt. Het is een echte Nederlandse haag die prachtig verkleurd in de herfst. De veldesdoorn is goed te combineren met de meidoornhaag (Crataegus monogyna). Door deze combinatie ontstaat een moeilijk doordringbare.


In de zomer vormt deze plant een mooie, volle groene haag. Dan geeft de veldesdoorn ook veel beschutting. Welkom bij BB Spaanse Aak Onze BB is gelegen aan de rand van het dorp Ulestraten. Maastricht en Valkenburg liggen op enkele autominuten afstand. Ulestraten is onderdeel van Gemeente Meersen en ligt aan de rand van het Centraal Plateau.


BB Spaans Aak ligt heel centraal in het heuvelland. Bladeren: De lichtgroene, handvormige bladeren zijn veel kleiner (5-cm) dan die van Gewone esdoorn en Noorse esdoorn. Ze zijn gespleten in drie of vijf slippen. Veelal opgekweekt als hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom of als bosplantsoen.


Spaanse aak

Bekijk de beschikbaarheid van deze boom in onze webshop. Het blad loopt in het voorjaar roodbruin uit, in het najaar krijgt de Spaanse Aak een mooie gele herfstkleur. De Spaanse Aak is een boom met een sichte vertakking en geeft hierdoor veel schaduw.


Het blad van deze veldesdoorn of Spaanse Aak is heel geliefd bij de apen van Apenheul, waar Ten Hoven Bomen gedurende de zomer als bladleverancier actief is. Hij groeit goed in iedere goed doorlatende bodem. Geef hem een plaatsje in de zon of halfschaduw. Hij verdraagt hitte en schaduw en is goed bestand tegen uitlaatgassen en zeewind. Van Acer is bekend dat snoeien in de periode dat de knoppen nog dicht tegen het hout aanliggen, het rechtdoor groeien van de scheut bevordert.


Zijn 2e naam – spaanse aak - ontleent hij aan het feit dat het de enige esdoornsoort is die in Spanje voorkomt. Aak is afgeleid van ahorn wat weer esdoorn betekent. Voorkomen Meestal zien we hem als struik of lage boom in bosranden en bosschages. Doe dat dan wel op een dag dat het niet vriest. U kunt hem eind mei, begin juni dan weer snoeien.


Wij leveren diverse maten veldesdoorns. Grote en bijzondere bomen kopen bij Ten Hoven Boomkwekers Apeldoorn. Spaanse aak , veldesdoorn. Veldesdoorn stelt weinig eisen aan de bodem. GreenSales levert beplanting en bomen aan hoveniers, tuincentra en groenvoorzieners.


Als de Spaanse aak tussen januari en mei wordt gesnoeid zal hij gaan ‘bloeden’, echter minder dan de andere esdoorns. Dit sap bevat een beetje suiker en daarom boorde men de Spaanse aak wel aan, en maakte van het sap, dat vooral in het voorjaar rijklelijk vloeit, een soort wijn of likeur door het te laten gisten. Deze bladeren zijn meer gelobd of gegolfd aan de randen, dus niet getand of gezaag maar met ‘afgeronde punten’.


De steel kleurt vanaf het blad naar het uiteinde bruinrood. Hoe verzorg ik mijn Haag Spaanse Aak. Geef de Haag Spaanse Aak bij ontvangst goed water door ze een paar uur in een emmer water te laten weken. Bewerk de gron door wat potgrond met de aarde te vermengen. Plant de bomen zodanig dat de wortels net onder de oppervlakte zitten en geef de komende weken goed water.


Spaanse aak

Hierdoor is deze ook goed als haagplant te gebruiken. De takken hebben vaak kurklijsten. De bloeiwijze is onopvallend. Acer campestre is bladverliezend met een gele herfstkleur.


De spaanse aak staat het liefst op kalkrijke grond en verdraagt schaduw. Dit gebruik bij vogels heeft enerzijds een functie bij de voeding en anderzijds bij de verzorging. In de mensenwereld heeft de plant meerdere functies, in het verleden als brandstof, van het hout maakt men gereedschapsstelen en speren.


Het loof wordt gebruikt als bodemverbeteraar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts