maandag 1 juli 2019

Siergras zaaien

Zomerbloemen, vaste planten, groenten, bollen,. Van alles kun je zaaien (of een poging daartoe doen), niet iedereen staat er bij stil dat ook grassen heel goed te zaaien zijn. Het is iets moois en de start van een nieuw maar kwetsbaar en onzeker begin. Verse kiemen moeten tegenwoordig tegen heel wat kunnen om te.


Lees hieronder wat de mooiste siergrassen zijn en de handige stappen voor het zaaien en opkweken van je eigen siergras. Tot de populairste eenjarige cultivars horen groot trilgras (Briza maxima) en hazenstaart (Lagurus ovatus).

Siergrassen , uitzaaien en woekeren. De meeste siergras soorten woekeren niet. En maar een heel klein aantal zaait zich vervelend uit. In sommige streektalen betekent uitzaaien hetzelfde als woekeren door middel van worteluitlopers.


Wij bedoelen hier uitzaaien door middel van zaad. Voor de professionele teelt is naaktzadige haver nog teveel risico, de vlies beschermt het zaad uiteraard tegen schade door plat regenen of plat waaien (legering). Als hobbyist voorkom je legeren door het gewas niet te dicht te zaaien en niet te zwaar te bemesten.


Uiteraard zaai je haver volop in de zon.

In het grasmengsel ( Veldbeem Roodzwenk en Engels Raai) bevindt zich ± Microclover, apart verpakt. Deze voor het zaaien goed mengen met het graszaad. Na het ontkiemen en uitgroeien zal de klaver ongeveer van het geheel gaan uitmaken.


De microklaver kan apart worden gekocht: zie nr. Winterharde eenjarige plant - siergras. Zaaien : April-mei en september-oktober ter plekke zaaien. Zaait zich goe doch niet hinderlijk uit. Gescheurde siergrassen , klaar om aan te planten.


Vele soorten siergrassen - en zeker deze die goed tegen de droogte kunnen - hebben een diep wortelgestel. Met deze gedachte in het achterhoofd moet de bodem maal zo diep bewerkt worden als de wortelkluit van de nieuwe aanplant. Sommige wintergroene siergrassen zijn na de lange strenge winter licht beschadigd en worden ook licht of geheel gesnoeid.


Wanneer men de siergrassen moet snoeien en hoe men het siergras moet snoeien is verschillend per plant. Geheel snoeien, elk jaar (afstervende siergrassen ) Afstervende siergrassen moet men elk jaar geheel snoeien. Zelf eenjarige siergrassen zaaien Zelf eenjarige siergrassen zaaien is vrij eenvoudig. Vooral de soorten die direct in de volle grond gezaaid kunnen worden zijn erg gemakkelijk en daar heb je ook verder nauwelijks omkijken naar. De soorten die je voor moet zaaien vragen wel meer aandacht.


Het voorjaar is de beste periode omdat de grond dan warmer en losser is.

Het is wel belangrijk dat de grond doorlatend is. Zeer laag grassoortje met compacte bloeiwijze. De plant is éénjarig of therminaal bij late zaai zal de soort zich in het eerste jaar ontwikkelen om een jaar later te gaan bloeien.


Na de hoofdbloei en zaadzetting sterft de plant. Tuinbouwbedrijf centraal in Oost-Vlaanderen met specialisatie siergassen. Naast groothandel ook op zaterdag of op afspraak gepersonaliseerd advies aan iedereen! Dit type gras is zeer fijn en slechts geschikt.


Mooie, hoge en lage siergrassen. De geselecteerde siergrassen zijn gemakkelijk te verzorgen en eenmaal aangeslagen vereisen ze weinig onderhoud. Bovendien laten deze grassoorten zich uitstekend combineren met veel vaste tuinplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts