vrijdag 20 maart 2015

Border planten voorbeelden

Goedkoopste landelijke bezorging op al onze producten. Alle soorten en maten Planten. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Bestel Buitenplanten vanaf €49! Bomen I Struiken I Planten.


Sommige planten bloeien inderdaad erg mooi in de zomer, maar zijn in de winter niets meer dan kale takken.

Om het hele jaar door van je zelf opgestelde beplantingsplan voor een smalle border te genieten zul je ook rekening moeten houden met de winter. Kies er bijvoorbeeld voor om een aantal groenblijvende winterharde planten in de border te. Zet alle planten volgens het ontwerp in de border. Laat de planten in de potjes zitten zodat u nog kunt schuiven. Let bij het uitzetten goed op de onderlinge afstand tussen de planten.


U kunt vrij weinig planten in de grond zetten, zodat u niet zo snel hoeft uit te dunnen, maar het is ook mogelijk wat dichter te planten voor een snel resultaat. Over het algemeen is een plantenborder opgebouwd uit een aantal rijen vaste planten met ongelijke grootte. Van de voorrand naar de achterrand worden de planten steeds hoger zodat alle planten te zien zijn.


Gebruik voor de achterkant van de border een rustige achtergrond bijvoorbeeld een (wintergroene) haag of een schutting.

September-oktober is een prima tijd om de border (opnieuw) in te planten. Wilt u de beplanting van de border verbeteren, haal dan het liefst alle pollen eruit. Deel ze in stukken en gebruik ze opnieuw. Als het om een compleet nieuwe beplanting gaat, verwijder dan eerst eventueel onkruid.


De borders kunnen op talloze manieren ingeplant worden. Er kan gebruik worden gemaakt van kleine of grote planten , matchende of juist complementaire kleuren, alle kleurencombinaties zijn mogelijk. Belangrijk om rekening mee te houden bij het maken van een border is de grondsoort, de waterhuishouding en de zonnestand. Er zijn verschillende stijlen om een border aan te leggen.


Bij de “formele” Engelse border worden de planten van laag naar hoog geplant. Andere typische voorbeelden zijn de informele cottage border met eenjarigen, kruiden en fruit of een themaborder op kleur. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting. Bekijk en bestel de mooiste borders voor je. Dit zijn vooral vaste planten.


Bij onze kant-en-klare borderpakketten ontvang je een beplantingsplan zodat je precies weet waar je welke plant kunt zetten, natuurlijk kun je ook zelf een beplantingsplan maken. Ze worden geleverd in de maat P inclusief een overzicht van alle planten , een plattegrond en tips voor aanleg en onderhoud. Zo weet u bij de levering precies waar de planten komen te staan en hoe u ze het beste kunt onderhouden.


Deze plattegrond en tuintips ontvangt u via een linkje onderaan uw orderbevestiging. Of bestel een kant-en-klaar borderpakket, inclusief plattegrond.

In de plantenlijst staan de plantennamen vermeld en de aantallen die je nodig hebt. Op de plattegrond staat de verdeling van de verschillende planten. De hoge planten zet je namelijk achterin de border en de wat kortere planten zet je wat meer naar voren. Wanneer je je vergist in hoe hoog de planten worden, heb je straks aan de voorkant van de border zulke hoge planten staan dat de rest niet meer te zien is.


Ook de breedte is belangrijk tijdens het aanleggen van de border. Hoe kleurrijker de border is, hoe groter hij zal lijken. Border planten voorbeelden. Uiteraard is een border in de lente en de zomer op zijn mooist.


Je kunt dit voorkomen door veel vaste planten te gebruiken die het hele jaar door groen blijven. Als de border een wand als achtergrond heeft, zetten we achterin de hoogste planten , hoofdzakelijk de late bloeiers als Aster, Helenium, Macleaya, Eupatorium en Echinops. Hou je van veel bloei in je tuin?


Een border met veel bloei. Kies dan planten met een lange en weelderige bloei. Merk je na een tijdje dat er enkele lege plekken in je border zijn? Die kan je altijd opvullen met eenjarige planten en bollen.


Pioenen of pioenrozen (Paeonia) behoren tot de mooiste vaste planten met bloemen. In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot meter hoog worden.


Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts