maandag 3 oktober 2016

Tomaten buiten kweken

Snelle levering en tot korting. Ik steek gelijk van wal met een grote misvatting die leeft onder tuinierend België. Onze zomers zijn te nat en de planten worden altijd ziek.


Tomaten buiten telen gaat perfect, ook in België. Die stelling wordt wel eens verkondigd. Nochtans kan je op een makkelijke manier buiten tomaten telen. Zelf tomaten kweken is makkelijk en heel leuk om te doen.


Helaas hebben we niet het meest ideale klimaat maar met een beetje geluk (een zonnige zomer!) kun je tomaatjes oogsten die echt veel lekkerder zijn dan die uit de winkel. Tomatenplanten nemen in de Makkelijke Moestuin heel wat minder ruimte in dan in een gewone moestuin. De ijsheiligen van half mei zijn inmiddels voorbij en dus kunnen er nu ook buiten volop tomaten geplant worden, om ons zo deze zomer van een ruime hoeveelheid oogstbare tomaten te voorzien! Waar moet je op letten bij het planten van tomaten ? Wil je leren hoe je je eigen tomaten kunt kweken ? Verschillende soorten tomaten kweken. Net als in de winkel kun je bij het kweken van tomaten kiezen uit ontzettend veel soorten in alle kleuren en maten.


Tomaten buiten kweken

Denk aan de kleinere (snoep)tomaatjes zoals cherrytomaten, de lekkere sappige en smaakvolle romatomaten, stevige vleestomaten en cocktailtomaten. U kunt de planten gewoon maken aan de ruimere plantafstand door ze eerst enkele dagen, in de pot naast de voorziene plantplaats te zetten. De watergift wordt wat beperkt, om steviger planten te hebben en de bloei te stimuleren. Om er voor te zorgen dat het kweken van de tomaten zo goed mogelijk verloopt, kun je aan de hand van de volgende tips aan de slag gaan.


Je kunt op verschillende manieren tomaten kweken. Ik weet niet waarom maar tomaten kweken is voor mij persoonlijk de teelt waar ik het meest voldoening uit haal. Ik hou van gerechten met veel zuren, misschien is dat de reden. En eigenlijk kun je zelf heel makkelijk tomaten zaaien. Als je tomaten binnen kweekt kun je snel last krijgen van fruitvliegjes.


Tomaten buiten kweken

Nu is dat buiten natuurlijk niet erg maar als je tomaten op de vensterbank van de woonkamer plant wordt het een stuk vervelender. Een simpele en effectieve oplossing om er zonder vergif vanaf te komen is door het ophangen van vliegenplakband. Meer dan 40kilo wordt er dan van plant geoogst. Deze tomaten groeien dan ook onder veel licht en warmte, waarbij echt op alles gelet wordt. Met of zonder kas kun je zelf heel makkelijk tomaten kweken en oogsten.


Kun je tomaten buiten kweken ? Het klimaat in Nederland is niet optimaal voor het kweken van tomaten. Een stevige vorst of koude bodemtemperatuur is funest voor de tomatenplant. In Nederland is de periode van half mei tot begin juli geschikt. Deze plant gedijt enkel bij warme temperaturen en veel zonlicht. Ontdek alles over het kweken van tomaten , met handige tips voor de tuin, balkon en kas, het herkennen en voorkomen van tomatenplant ziektes en allerlei leuke weetjes over de tomaat.


Tomaten buiten kweken

Heb je al wat ervaring met het kweken van tomaten , zeker proberen. Maar ben je er nog onervaren in, kies dan voor makkelijke vroege tomatensoorten. Voorkom bij het water geven dat het water op het blad komt en zet ze buiten op een zonnige plek waar ze beschut staan tegen de regen uit het zuidwesten. Er gaat niets boven de smaak van een eigen gekweekte tomaten ! Deze laatsten zijn vaak aan de korte kant. In de kas wordt vaak opgebonden aan zacht ( tomaten ) touw.


Kies voor gewone tomaten die langs een tonkinstok worden opgebonden buiten in de tuin een plantverband van 70xcm. Rijpende trossen hebben baat bij direct zonlicht. Zaaien van tomaten : wanneer kunnen we er best mee beginnen? Met het zaaien van tomaten wacht u het best tot maart.


Zaaiperiode (binnen): in maart en april. Zaai tomaten binnen voor in kleine potjes. Hou ze binnen tot half mei, als buiten de zon lekker schijnt en er geen kans meer is op vorst mogen ze naar buiten. Bij kleine tomaat varianten is dat ongeveer cm.


Bij grote tomaten soorten van tot cm. Vochtigheid: (licht) vochtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts