vrijdag 27 september 2019

Sneeuwschimmel bestrijden

Sneeuwschimmel in uw gazon bestrijden. Er zijn enkele stappen die u kunt ondernemen om de sneeuwschimmel in uw gazon te bestrijden. Allereerst is het belangrijk om de beschadigde plekken uit uw gazon te harken en dit achteraf af te voeren.


Daarna begint u met het beluchten van de bodem. Niet lopen over een besneeuwd gazon om de ideale omstandigheden voor sneeuwschimmel zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Zo kun je sneeuwschimmel in het gras bestrijden.


Als je toch last hebt van sneeuwschimmel , is het heel belangrijk dat je de juiste actie onderneemt. Dit komt meestal voor tijdens koel en vochtig weer. Bij een temperatuur rond de 3°C voelt de schimmel zich het prettigst. Het is één van de meest voorkomende grasziektes. Zacht, regenachtig weer bevordert de voortplanting van sneeuwschimmel.


Bij de bestrijding van sneeuwschimmel is het wellicht belangrijk de oorzaken van sneeuwschimmel weg te nemen. Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen. Om sneeuwschimmel te voorkomen kunt u het volgende doen: Strooi geen stikstofbemesting meer na eind september. Belucht het gazon in het najaar. Goed beluchten, niet betreden van een besneeuwd gazon en het tijdig stoppen met toedienen van stikstof helpt om sneeuwschimmel te voorkomen.


Punten van aandacht hierbij zijn: Strooi geen stikstofbemesting meer na eind september. Maai het gazon regelmatig. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Fusarium nivale.


Meestal treedt de ziekte op als het gras onder een laag sneeuw ligt of tijdens de winter en voorjaar bij fris en nat weer. Eenmaal het droger en warmer wordt neemt de groei terug af. Pleksgewijs wordt het gras geel, bruin en sterft tenslotte af. Het kan het hele gazon aantasten.


Hovenier Roel Zuidema verzorgt gazonaanleg en gazononderhoud. Herkenning sneeuwschimmel. Water op het gras is namelijk een grote factor bij het ontstaan van sneeuwschimmel. Wanneer u zeker weet dat u last heeft van sneeuwschimmel is het tijd om te gaan bestrijden.


Sneeuwschimmel bestrijden

Begin met de besmette sneeuwschimmel plekken uit te harken en deze voorzichtig af te voeren. Ook na sneeuw is de kans op sneeuwschimmel groter, vooral wanneer er op een besneeuwd gras gelopen wordt. De grond heeft dan een hoge pH-waarde en een teveel aan stikstof, waardoor de schimmel zich sneller kan ontwikkelen. Helaas is sneeuwschimmel vrij besmettelijk, daarom vergt het een tijdig en een nauwkeurige. Deze schimmelziekte is altijd aanwezig in het gras en wordt actief wanneer de weeromstandigheden voor de schimmel gunstig zijn.


Bodemschimmels bestrijden. Verticillium (Verwelkingsziekte). Bestel nu op Tuinier-winkel. Ook dit voorjaar is lang koud en nat gebleven met veel neerslagmomenten. Ideaal voor sneeuwschimmel.


Sneeuwschimmel bestrijden

Ook bij deze ziekte geldt dat goed preventief greenmanagement veel schade kan beperken. Koel, donker en vochtig weer spelen in het voordeel van deze schimmel. Deze schimmel wordt ook wel aangeduid met Gerlachia nivalis en voorheen als Fusarium nivale.


Een sneeuwlaag is dus de ideale kweekvijver. Bij koud regenachtig weer en bij sneeuw is de schimmel het ergst. Het gazon stond ruim lang, zodat het plat gaat liggen onder het sneeuwdek. Een onbalans in de voedingstoestand van de bodem, met eerder een kaliumgebrek. Middenin de cirkel kleurt het gras geel tot oranjebruin.


Sneeuwschimmel bestrijden

Als je geen allergie hebt, veroorzaakt een mierenbeet enkel irritatie en jeuk. Hun bestrijden is dus om die reden niet echt nodig. Ook als de mieren geen waar oorlogsveld van je gazon maken en bewoners of bezoekers geen last hebben van de mieren, zou ik opteren om de mieren hun gang te laten gaan.


Je gazon kan er best tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts