donderdag 23 april 2015

Winterwortel zaaien

Zelf zaaien we graag meerdere keren. Liever tussen maart en eind juli elke weken rijtje zaaien dan alles tegelijk (maar dat is dus onze persoonlijke voorkeur). We oogsten liever gespreid tussen juni en oktober telkens verse worteltjes dan dat we een kist vol worteltjes oogsten in juli of augustus.


Zaai winterwortel niet te dicht op elkaar: dit maakt het leven van de wortelvlieg te makkelijk, maar ook gaan de wortels dan krom groeien: niet alleen moeilijker te oogsten maar ook lastiger schoon te maken. Zaaien : we zaaien best zo vroeg mogelijk om verschillende ziekten en insecten voor te zijn. Je kan natuurlijk om beurten zaaien , om een gespreide oogst te verzekeren over het hele jaar.

Zaaien We kunnen zomerwortels zaaien vanaf begin maart als het weer het toelaat. Tot begin juli kunnen nog winterpenen worden gezaaid. Om een juist plantverband te krijgen kunnen we op rijen zaaien en daarna uitdunnen.


Als het erg droog weer is na het zaaien kan de grond in het voortje uitdrogen en dan stopt het kiemen. Valt er veel (slag)regen na het zaaien dan slaat de grond boven de zaadjes dicht. Of de zaadjes kunnen wegspoelen. Je kunt na het zaaien het voortje bedekken met planken of kleine stukken golfplaat of een lange strook dichte stof. Geef ze losse, rijke grond.


Het is iets moois en de start van een nieuw maar kwetsbaar en onzeker begin.

Verse kiemen moeten tegenwoordig tegen heel wat kunnen om te. Worteltjes zijn gezon en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel maanden wachten voor je kunt oogsten. Maar de teelt is heel makkelijk, je hebt er weinig omkijken naar.


Zaaien moestuin - planten en oogsten groenten in augustus in groententuin in serre en vollegrond - soorten groenten zaaien moestuin. Daar is hij enkele weken houdbaar. Je kunt hem beter niet in de koelkast bewaren want dan is de winterwortel korter houdbaar: ca. Je kunt winterwortel ook invriezen na 2-minuten blancheren.


Wortel is simpel in een moestuintje te zaaien. Wat nog leuker is, is dat je verschillende types wortels kunt kweken uit hetzelfde soort zaadjes. Zogenaamde zomerworteltjes kunnen van maart tot juli gezaaid worden.


Deze groeien snel en zijn smaller en kleiner omdat ze jonger geoogst worden. Als we onze wortelen voor begin april kunnen zaaien en ze niet al te lang laten staan als ze oogstbaar zijn, hoeven we geen problemen met de wortelvlieg te vrezen. Om regelmatig wortelen te oogsten kunnen we zo iedere maand wat zaaien , de uiterste zaaidatum van wortelen is wel degelijk half augustus. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking.


Om het zaa dat eigenlijk een vrucht is, goed te kunnen zaaien moet het worden gewreven, omdat er aan het zaad kleine haakjes zitten. Door het machinaal wrijven breken de haakjes af en wordt glad zaad verkregen.

Zaaien vanaf half maart tot begin juli in volle gron in regels. De wortelen zijn lekker zoet en kan uitstekend bewaard worden na oogst. Zaai de zaden direct in de grond.


Winterwortel kan je alleen in de maanden april en mei zaaien. Het liefst op verhoogde ruggen. Zorg dat de grond mooi losgemaakt is.


In de volle grond kunnen de wortel zaden van begin maart tot juli worden gezaaid. Het voordeel van vroeg zaaien is dat dit minder problemen met de wortelvlieg oplevert. Een vrij lange, slanke winterwortel , die geschikt is voor vers gebruik en bewaring.


Dun zaaien op regels en na opkomst niet uitdunnen. Zorg voor een diep bewerkte gron zodat de wortel ongestoord kan groeien. Normaal bemesten en absoluut geen verse stalmest gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts