Ze zijn eetbaar maar zelf vind ik ze niet zo lekker. Je kan er, samen met wat appeltjes, b. Was ze en zet ze in een kookpot op een vuur en laat ze gedurende enkele uren zachtjes koken. Zeven en uitpersen door een neteldoek en hier een gelijke hoeveelheid witte suiker en het sap van twee citroenen aan toe voegen. In onze tijd van overvloed hebben we de meidoornbessen niet echt meer nodig als voedsel, maar als wilde aanvulling op ons gecultiveerd dieet kan een gemengde confituur van meidoornbessen met appel of met pruimen ons hart letterlijk ondersteunen. Dioscorides beschreef dat het eten van meidoornbessen goed is tegen diarree en dat het menstruatie inperkte.
Verder beschreef hij dat het goed was voor het hart. In de Middeleeuwen werd deze plant gebruikt bij slapelooshei duizelighei pleuritis, jicht, diarree en bloedingen. Tevens helpt deze stof in de meidoornbessen ook bij het voorkomen van blauwe plekken. Meidoornthee werkt bijvoorbeeld cholesterolverlagend. Overgiet 1-theelepels meidoornbessen met een kop heet water en laat minuten trekken.
Kook 10g bessen in een kop kokend water voor minuten. Giet over 80g gekneusde bessen fles (ca. liter) wijn. Laat weken staan en filter de bessen uit de wijn.
De bloemen van de meidoorn zijn heel klein, foto 1: Bloesem van de 1-stijlige meidoorn, als je goed kijkt zie je stijl in het midden foto 2: de meidoornstruik in de. Heb je al wel eens een paar meidoornbessen geplukt en geproefd Tinus? Om een glaasje sap te hebben mag je al heel wat kilo’s bessen plukken, en die besjes zijn erg klein. Het geslacht wordt ook wel haagdoorn of steendoorn genoemd.
Het zijn struiken die van nature in. Ze behoren tot de Rozenfamilie (Rosaceae). Het is een struik of kleine boom met diep ingesneden bladeren met ondiep gezaagde bladraden. De meidoornbloemen, -bladeren en in mindere mate de meidoornbessen , bevatten tientallen stoffen als flavonoïden, procyanidines, vitamine C, tannines, glycosiden en antioxidanten.
Deze stoffen ondersteunen de normale hartfunctie. Hallo, vandaag in de Ardennen geweest en heb daar hoekjes gevonden met gigantische hoeveelheden sleedoornbessen. Heb er dus een paar geplukt. De bessen worden wel denigrerend ‘meelbes’ genoemd. De melige smaak van die bes verklaard die bijnaam evenals verschillende gezegden als ‘Zijn wijsheid is nog geen bes van een meidoorn waard’.
Maar ook: ‘als alle vruchten mislukken, zijn de meidoornbessen welkom’. Deze chutney is vooral erg lekker bij varkensvlees of op brood in combinatie met oude kaas. De sleedoorn (Prunus spinosa) is een 2-m hoge struik uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt van nature voor in de Benelux, waar de plant vooral langs.
Haal de steeltjes van de bessen. Leg ze in een pan met citroensap en water (een flinke bodem water). Breng aan de kook en laat min. Laat de pulp een nacht in een filtreerzak uitlekken. Gooi de pulp weg en weeg het sap.
Voeg voor elke dl sap g suiker toe. Mijn hele leven heb ik naar woorden. Neem hiervan keer per dag een kop thee. Niet geschikt voor kinderen of tijdens de zwangerschap en borstvoeding periode.
Alles over meidoornbessen : recepten, wandel- en fietsroutes, blogs en artikelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.