vrijdag 19 januari 2018

Border aanleggen voorbeelden

Groenblijvende planten va € I. Landelijke bezorging lage prijs. Een bont gekleurde border aanleggen voorbeelden. Borders zijn er in veel verschillende soorten en maten.


Je kunt bij verschillende tuincentra zelfs kant-en-klare borderpakketten bestellen.

Hierin vind je allerlei planten die al bij elkaar gezocht zijn voor een bonte, blauw-witte of kruidige border. Zo straalt de border toch eenheid uit. Een mooie bontgekleurde border maak je bijvoorbeeld met gele vrouwenmantel en rode dahlia’s.


Hiermee creëer je een warme, zuidelijke sfeer. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Volg bij het aanleggen van je border vooral je eigen creativiteit en smaak.


De mogelijkheden om te variëren zijn vrijwel.

Kies het liefst een niet te warme, bewolkte dag en een periode dat de aarde vrij vochtig is. Zet alle planten volgens het ontwerp in de border. Laat de planten in de potjes zitten zodat u nog kunt schuiven.


Let bij het uitzetten goed op de onderlinge afstand tussen de planten. Voor een meer opvallende look in je border ga je voor complementaire kleurencombinaties, zoals paars en geel, oranje en blauw of groen en rood. Het contrast zal voor een levendig effect zorgen. Je kan ook een border aanleggen met planten van dezelfde kleur.


Werk met verschillende schakeringen, bladvormen en -texturen. Een border moet toch wel minstens twee meter diep zijn om een aantal planten achter elkaar te kunnen zetten. Een maximum breedte is er eigenlijk niet, maar klassieke borders zijn meestal tussen drie en vijf meter diep.


Eenjarigen, bollen en struiken in de border Veel borders worden uitsluitend beplant met vaste planten. Knautia geeft elke border iets speciaals, maakt alles compleet door de grote hoeveelheid kleine scabiosa-achtige bloemetjes in wijnroo echt dieprood van een volle wijn. Later in de zomer blijft het een border in bloei door de monnikskap, in paarsblauw, de Aster, laag en stevig, en de niet aflatende bloei van de roos.


Ze zijn in grote en kleine borders een uitkomst, omdat ze makkelijk tussen de andere (vaste) beplanting kunnen worden gezet. Ook mooi staan ze onder bladverliezende heesters.

Tip: Het herhalen van plantengroepen in een border zorgt voor een versterkend beeld. Kies bijvoorbeeld op de hoeken van een border voor dezelfde soort plant. Belangrijk voor nu is natuurlijk de plaats en de omvang van de smalle border die je wilt beplanten. Wanneer je al een border hebt die je wilt gaan beplanten, is het ook aan te raden een plattegrond te maken.


Bij het aanplanten van een border is het handig om planten te gebruiken die ieder jaar terugkomen. Dit kost het minste werk en is het voordeligst. Zo kun je zelf een border aanleggen. De opbouw loopt meestal op van laag naar hoog, zodat alle planten goed te zien zijn. U kunt echter ook kiezen voor een beplanting die overal ongeveer dezelfde hoogte heeft.


Of laat in de border enkele hoge solitairen oprijzen uit een lage beplanting. Vorm en maat van een border. Een klassieke border is een vrij smalle, rechthoekige strook. Wil je een border aanleggen ? Dan is de herfst (september – oktober) daar de perfecte tijd voor, omdat de grond wat vochtiger is. Volg deze stappen en geniet in het voorjaar volop van je nieuwe border ! Ben je er nog niet helemaal uit hoe je border gaat worden?


Hier lees je alles over een border ontwerpen. Planten in de border zetten. Hoe je de border beplant, is een kwestie van smaak. Om een eigen voorbeeld te geven: ik heb pas een nieuwe border aangelegd waar ik veel planten door elkaar heen heb gezet.


Omdat dit nogal druk kan overkomen, heb ik er ook grassen tussen geplant. Een bloemenborder of een plantenborder aanleggen in de tuin? Tips voor het aanleggen en onderhouden van een border Wanneer U een border wilt aanleggen kunt U daarvoor uit een zeer groot aantal planten kiezen. Met fantasie en kennis van zaken kunt U dan uit de vele mogelijkheden die kiezen, welke U het meeste zullen behagen. Belevenissen van een Tuinkabouter - Siertuin border aanleg - De weg naar een perfecte tuin gaat niet over rozen.


Lees over de belevenissen van een tuinkabouter die. Een mooie border aanleggen is in wezen niets anders dan schilderen met bloemen en planten. Er komt veel bij kijken: de geschikte planten kiezen, de kleuren bepalen, vormen van bloemen en bladeren combineren. En daarbij verandert dit levende schilderij elk seizoen weer.


Ook hier geldt: al doende leert men. Een houten border maken Een houten border van planken Een houten border maakt u zelf het makkelijkst door lange planken in de juiste maat te zagen en deze vervolgens rechtop tot een border te vormen. Ik geef een 3-tal voorbeelden , u kunt hiervoor zowel hardhout als geïmpregneerd hout gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts