donderdag 14 januari 2016

Hortensia stekken

Hortensia stekken

Kwaliteit voor lage prijs. Gemakkelijk thuis bezorgd. Zelf doen in de tuin: hortensia’s stekken Een boerentuin vol hortensia’s is voordelig aan te leggen door de bloemrijke planten zelf te vermeerderen. We leggen je stap voor stap twee methodes uit waarmee je je tuin omtovert tot een bloemenzee: stekken en afleggen.


Hortensia stekken

Ze bloeien jaar na jaar en kunnen elke tuin voorzien van de broodnodige kleur. Als je dat doet, kun je ze naar hartenlust in de tuin planten, zonder dat je nieuwe planten hoeft te kopen. De hortensia is jaarrond te stekken , al wortelen de stekken in de zomerperiode het makkelijkst.


Snij een stuk stengel vlak onder een oog af met een scherpe snoeischaar of mes. Verwijder alle bladeren door deze van de stengel te knippen of te trekken. Plaats de stekken in neutrale stekgrond of in een mengsel van turfmolm en zand. Ze groeiden prima en zaten elk. De volgende stap bij het hortensia stekken is om genoeg water te geven.


Druk de grond ook stevig aan! Dek het geheel nu af met een plastic zak en maak deze vast met elastiek. Afleggen is lastig maar als je van een uitdaging houdt kun je het proberen: Een tweede manier om hortensia te stekken is afleggen. Kun je hortensia ook stekken in water?


Hortensia stekken in water? Deze vraag wordt vaak gesteld. Helaas, hortensia stekken lukt niet in water. De plant heeft echt grond nodig om nieuwe wortels aan te kunnen maken. Ook pluimhortensia stekken of klimhortensia stekken gaat niet op deze manier.


Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend. Bijna alle soorten hortensia’s kunnen goed door stekken of afleggen worden vermeerderd. In de zomer (juli tot september) nemen we kruidachtige stekken. Scheuten, die niet meer groeien, niet hebben gebloei en al een beetje beginnen af te rijpen, maar nog niet bruin en houtig zijn.


De takjes waren zo een beetje appelmoes achtig. Ze stonden op een bank op 1m hoogte. Ik heb ze de dag erna binnen gezet. Er zijn sindsdien scheuten opgekomen maar op sommige nog niets. Hoe stek je een hortensia Annabelle?


Probeer wel een paar stekken per plant te krijgen, want soms gaat het goe soms gaat het fout. Wanneer je hortensia stekken ? Laat ik voorop stellen dat het stekken van een hortensia plant altijd kan. Maar hoeveel kans een stekje heeft op overleven wordt bepaald door het seizoen waarin je dat doet.


Het stekken van een hortensia in de winter kan daarom wel. Alleen geniet dat niet de voorkeur. Als je een hortensia gaat snoeien is het belangrijk om eerst na te gaan welke soort je hebt, kijk daarom eerst bij hortensia soorten. De meest bekende soort is de boerenhortensia, met grote bolle bloemen of schermbloemen.


Pak een stronk waar een bloem aan zit en snijd deze schuin af onder de tweede knoop. Een knoop is het punt waar een hortensia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts