vrijdag 22 januari 2016

Pompoenzaadjes

Pompoenzaadjes

IJzer is met 1 van de ADH vertegenwoordigd in pompoenzaadjes. Het gezonde mineraal zink kent een percentage van van de ADH. Seleen en kalium zitten beide met van de ADH in pompoenzaad en voor calcium geldt dat er van de ADH in zit. Vandaag bestellen = Morgen in Huis! Voor consumptie worden de zaden meestal eerst nog geroosterd.


Als je pompoenzaden nodig hebt om zelf pompoenen te kweken moet je uiteraard ongeroosterde pompoenzaadjes gebruiken. De zaden zijn beschikbaar in de vormen: ongepeld-gerooster gepeld-gerooster ongepeld-ongerooster gepeld ongeroosterd. De beste zaaiperiode om pompoenen te zaaien is rond eind. Een kleine portie levert een substantiële hoeveelheid vetten, magnesium en zink.


Pompoenen zaaien is leuk en gemakkelijk. Zo makkelijk, dat je het zelfs in je eigen tuin kunt doen. Ons assortiment heeft ieder jaar weer een mooi aanbod in pompoenen, courgettes, bladgroenten, peulvruchten, kool- en wortelgewassen. Overige vitaminen die in ruime mate in pompoenzaadjes voorkomen zijn: thiamine of B1(), pantotheenzuur of B5(), foliumzuur(), riboflavine of B2(), pirydoxine() en vitamine C().


Pompoenzaadjes

In weinig andere voedingstoffen zitten zoveel mineralen als in de kern van een pompoen. Er komen 3-vruchten per plant. Dit heerlijke recept voor pompoentaart met gekonfijte pompoenzaadjes komt uit A Year of Pies, het heerlijke kookboek met zoete én hartige taartrecepten. Heb jij deze herfst al lekkere pompoensoep gegeten?


Ik ben nogal zuinig ingestel en bij het. Het is ontzettend makkelijk en de pitten smaken heerlijk over de geroosterde pompoen of bij een gekoeld glas wijn. Hoe moet je pompoenpitten planten van pitten=zaden die ik uit het vruchvlees gehaald heb van een kleine goed oranje pompoen?


Om straks te kunnen oogsten, zaai je in april. Zo snel als de herfst zijn intrede heeft gedaan, zo snel vliegen de pompoenen uit het groenteschap. Geweldig om te zien hoe snel de sprietjes groeien! Spreid de pitten uit, in laag, op een schone keukenhanddoek (Let Op: gebruik geen keukenpapier, omdat de zaadjes vast gaan kleven aan het papier) en laat ze tot 2. Leuk is de pompoenzaadjes te mengen met wat gesmolten boter en wat zout, uitstrooien op een bakplaat met boterpapier bedekt en zo ver mogelijk van de warmtebron van je oven mee laten roosteren tot ze goudbruin zijn. Let op dat je de zaadjes niet verbrandt, dus regelmatig kijken!


Ik wil voortaan dus niet meer zien dat je die pompoenzaadjes weggooit! Veel plezier met het roosteren van je pompoenzaadjes en het experimenteren naar lekkere smaken! Zonnebloempitjes zijn een krachtig preventief middel om een groot aantal ziekten te voorkomen. Bovendien zijn ze erg lekker door een salade. Bestel Muskaatpompoen EKO voor slechts € 1. Tot korting op vele soorten zaden.


We raden aan dat je even een momentje gaat zitten om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Neem een portie pompoenpitten en geniet ervan, samen met een paar amandelen. Lees hoe je pompoen moet planten, verzorgen en oogsten! Bekijk een handig stappenplan en lees handige tips en adviezen! Neem gelijke delen sesamolie, balsamico en sojasaus en giet rijkelijk over de pompoen.


Kruid enkel met zwarte peper. Hussel alles goed door elkaar, zodat de pompoenen helemaal onder de marinade zitten. Zet minuten in een warme oven op 1°C.


Pompoenzaadjes

Strooi de laatste minuten de pompoenzaadjes over de schotel. Rauwe noten en zaden, zoals pompoenzaadjes zijn de beste bronnen van omega vetzuren. We hebben ze allemaal nodig. Omega vetzuren bestaan uit groepen.


ALA is de plantaardige omega vorm die we binnenkrijgen. In het lichaam worden ze dan omgezet in EPA en DHA. Je moet ze echter wel rauw opeten, zonder ze te roosteren en bij voorkeur ’s ochtends voor het ontbijt. Je kan ook een groentesapje bereiden dat sterk lijkt op horchata. Dat doe je door gram pompoenzaadjes te mengen met 2ml water.


DANK voor je reactie lieve Ilse! Ik heb hier al een beetje ervaring mee van de afgelopen jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts