woensdag 6 januari 2016

Leilindes snoeien wanneer

Hoe later je gaat snoeien , hoe langer dat je profijt zult hebben van de takken die je beschermen tegen inkijk van bijvoorbeeld de buren. Je zou de leilinden zelfs nog kunnen snoeien in de zomermaanden ook wanneer hij vol in het blad zit. Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar.


Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Waarom de leilinde snoeien ? Welk gereedschap heb je nodig? Zoals de naam al zegt, kun je deze boom leiden. De leilinde is een bijzondere boom.


Vandaar dat leilindes vroeger veel werden gebruikt als zonnescherm, vooral bij oude boerderijen. Graag wil ik weten wanneer een leiplantaan gemiddeld in blad komt, en hoe lang het duurt vvoordat hij dichtgegroeid is. U kunt de leibomen op dit moment prima snoeien , het is nu een goed moment ook al zou het nog koud worden maakt dat niet uit. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten.


De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom snoeien we esdoorns als hun sapstroom minimaal is. We controleren dat altijd eerst met het snoeien van enkele takjes, voordat we de hele boom of heester onder handen nemen. Een leilinde houd je mooi plat door hem regelmatig de leilinde te snoeien.


Deze video laat je zien hoe en wanneer je een leilinde kunt snoeien. Wanneer moet je een leilinde snoeien. Terugsnoeien in de winterperiode en vormbehoud in de zomerperiode. De beste periode voor deze snoei is ergens tussen december en februari.


Leilindes snoeien wanneer

Naast deze jaarlijkse snoei kunt u uw leilindes nogmaals snoeien , wanneer de bomen naar uw mening toch nog teveel uitlopen. Het beging van de leilinde snoeien in bepalend voor de uiteindelijke vorm van de leilinde. Het op de juiste manier begeleiden en snoeien van de leilinde maakt de leilinde voor wat hij is.


WANNEER LEILINDE SNOEIEN ? Om het snoeien van de leilinde zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je op een aantal punten extra goed letten. In deze video behandelen we leilinde snoeien. Leilinde snoeien - Tuinieren met Hendrik Jan de. Hoe en wanneer u leilinde snoeit en welke gereedschappen.


Leilindes snoeien wanneer

Dit geeft ook sneller het gewenste resultaat: geen inkijk! Dan staan de bomen volledig in blad en kun je bij het snoeien de vorm van de ‘haag’ beter inschatten dan in de winter als de bomen geen bladeren hebben. Het is een snelle groeier die je perfect als afscherming tegen de zon of tegen inkijk kunt inzetten. Meestal is de winter of het vroege voorjaar hiervoor de beste periode maar je kunt deze boom eventueel zelfs in de zomer snoeien , wanneer hij nog volop in blad staat.


De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Met een paar handige tips wordt het een stuk makkelijker.


Daardoor kunnen ze prima dienen als scherm om ongewenste inkijk te reduceren. Een leiboom behoudt zijn vorm door jaarlijks al de jonge, meestal verticaal groeiende scheuten die uit de hoofdtakken af te snoeien. Leiboom snoeien in de winter. Alle zijtakjes worden iets voorbij de hoofdtak afgeknipt, zodat er minstens één knop blijft zitten (een kleine verdikking).


Bij het snoeien van leilinden is het net de bedoeling dat er zoveel mogelijk slapende ogen uitlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts