maandag 11 januari 2016

Hout behandelen tegen rotten

Dé decoratieve bouwmarkt voor de moderne doe-het-zelver. Duurzamen houten dakkapelkozijnen voor een lage prijs en snel geleverd. Bereken wat jouw houten kozijn kost.


Hout behandelen tegen rotten

Bovenstaande houtsoorten worden dus in de open lucht gebruikt zonder enige bescherming tegen het weer. Methodes om hout te behandelen. Volg deze stappen om houten tuinpalen te beschermen tegen houtrot. Bijvoorbeeld voor het hout voor de schuttingpalen, de pergola, de schommel.


STAP Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimers bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Welke behandeling het hout moet krijgen, is in de eerste plaats afhankelijk van de staat van het hout en waarvoor het wordt gebruikt.


Hout behandelen tegen rotten

Als het hout dat u wilt behandelen fel is aangetast (houtvretende insecten, zwammen) en geen mechanische weerstand meer heeft, dan zit er niets anders op dan de beschadigde delen te vervangen. Wij raden postsaver aan in gebruik van Douglas hout , Grenenhout en Vurenhout in de grond. Zijn de randen van het kozijn ook beschadig maak dan van een paar stukjes triplex een bekisting voor de houtrotvuller. Bekleed dit met plasticfolie aan de binnenzijde. In de tuin worden voor diverse toepassingen zowel hardhout als zachthout gebruikt.


Meestal is dat hout vooraf geïmpregneerd waardoor het beter tegen allerlei weersomstandigheden kan. Maar dan nog moet het regelmatig van een beschermlaagje worden voorzien. Vooral bij zachthout is dat zeer belangrijk om schimmel en rot te voorkomen. Houtrot behandelen – Stap : Verwijder al het aangetaste hout. Bij houtrot behandelen komt natuurlijk het verwijderen van het aangetaste hout als volgende stap.


Hout dat eenmaal aangetast is met houtrot moet vervangen worden. Dat hoeft niet direct met een nieuw stuk hout , zolang het gat maar niet te groot is. Steek al het rotte hout zoveel mogelijk weg en laat het hout daarna eerst goed drogen! Wanneer je het hout goed droog is, zal je de uiteinden van het hout moeten behandelen. De voet van de paal mag niet in het beton zitten, maar moet aarde raken.


Het water moet dus met andere woorden weg kunnen. Als de palen bovengronds rotten dan kan ik niet veel meer bedenken dan : meer behandelen. Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.


Hout behandelen tegen rotten

Ook beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte. Hoe het hout niet te laten rotten. Hout behandelen tegen houtworm – preventief.


Als u in het verleden al wel eens te maken heeft gehad met Houtwormen, of dit van iemand anders gehoord heeft, dan is de kans groot dat u preventieve maatregelen wilt nemen. Het hout behandelen tegen houtworm is dan preventief. Nadeel van AZOBE, het trekt vaak krom. Tegen het rotten van tuinhout kan je niets doen. Het regenwater loopt langs de paal omlaag en zorgt er voor dat de grond rond de paal lang nat blijft.


Op den duur ( na jaren) trekt een deel van het vocht het hout in. Er ontstaan dan scheurtjes, waar het water verder het hout in kan komen. Met hout impregneer kun je verrot hout behandelen zodat het wellicht nog iets langer mee kan. De Impregneer dringt een beetje in het hout , maakt zacht hout weer wat harder.


De kosten kun je nu misschien nog niet betalen maar het risico voor steeds slechter wordend hout en de gevaren daarvan zijn soms groot. Dus zelf hout behandelen is een goed idee om hout te verduurzamen en zodoende het hout beschermen tegen verval en vervuiling. Hout waterbestendig maken kan tegenwoordig met milieuvriendelijke en transparante hout impregneermiddelen. Rot hout verwijder je met hamer en beitel of met een houtfreesje op een boormachine. Er is voldoende hout verwijderd als het overgebleven hout egaal van kleur is.


Breng het reparatiemiddel aan op een droge ondergrond. Vochtig hout kun je drogen met een haarföhn, waarmee je ook stof kunt wegblazen. Doe dit altij anders zal het houtrot verder gaan in het gezonde hout. Gebruik je het om hout te behandelen. Op deze pagina vind je tips om van je meubels lang te kunnen genieten.


Onbeschermd zal het ongetwijfeld vroeg of laat verrotten. Maar hoe kan ik het optimaal beschermen tegen verrotting? Alle hout , behandeld of niet, gaat vlak boven de grond rotten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts