donderdag 17 mei 2018

Verschil papiervisje en zilvervisje

Vandaag bestel snel in huis. De voordeligste online Drogist. Professionele vochtbestrijding. Oorzaken, oplossingen en scherpe tarieven.


Het zilvervisje heeft antennes die korter zijn dan het lichaam en is onbehaard.

Het papiervisje kan goed tegen droogte en is daarom vaak te vinden in boekenkasten en dozen op zolder. Maar ook een kledingkast vindt hij een fijn plekje. Zilvervisjes en papiervisjes lijken veel op elkaar. Helaas, want het papiervisje veroorzaakt meer schade en vraagt om andere maatregelen. Zoek daarom eerst uit om welk beestje het gaat.


Beide soorten kun je milieuvriendelijk buiten de deur houden. Het grote verschil tussen papier-, oven- of zilvervisje Het verschil tussen de visjes is misschien moeilijk te zien maar hun leefomgeving is wel heel verschillend.

In de douche kom je een zilvervisje tegen, in de boekenkast een papiervisje. Papiervisje of zilvervisje : wat is het verschil ? Veel mensen denken dat die beestjes die je boeken opvreten ook zilvervisjes zijn. Ze lijken er wel op, maar heten papiervisjes.


Vaak wordt het papiervisje verward met het ovenvisje of zilvervisje , maar er zijn wel degelijke uiterlijke verschillen en verschil in leefomgeving. Een eerste verschil is dat een papiervisje hariger is dan een zilvervisje. Ook het achterlijf draagt haren in bosjes aan de zijkant van het lichaam. Dit beestje heeft ook een “vervelend neefje”, het papiervisje.


Lees bij papiervisje ook ovenvisje. In de volksmond wordt er meestal over zilvervisjes gesproken maar meestal zijn het papiervisjes. Het belangrijkste uiterlijke verschil zit in de achtersprieten van deze insecten.


Bij het zilvervisje zijn de achtersprieten korter dan het lichaam. Bij het papiervisje zijn de achtersprieten net zolang als het hele lijf. Verder zijn de voelsprieten van het papiervisje net zo lang als het insect zelf, terwijl die van het zilvervisje wat korter zijn.


Het misschien wel belangrijkste verschil zit ‘m in de favoriete leefomgeving: heel kort door de bocht gesteld kom je het zilvervisje tegen in de badkamer tegen terwijl het papiervisje liever in de boekenkast woont.

Hoewel zilvervisjes (Lepisma saccharina) en papiervisjes (Ctenolepisma longicaudata) erg op elkaar lijken zijn er wel verschillen. Ze hebben beiden een langwerpig lijfje met voelsprieten en achtersprieten, maar het zilvervisje is net wat korter. De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver), hetgeen veroorzaakt wordt door kleine schubben. Worden deze beschadigd (afgewreven) dan krijgt het dier een vlekkerig uiterlijk.


Deze insecten familie noemen ze de ongevleugelde primitieve insecten. Hierin zitten een aantal verschillende soorten visjes namelijk het zilvervisje (suikergast), het papiervisje (boekenvisje) en het ovenvisje. Dit zijn kleine insecten die vaak gezien worden in huis of op kantoor.


Verwanten waarmee zilvervisjes kunnen worden verwar zijn het papiervisje dat in drogere omgevingen leeft en vooral papier eet, en het ovenvisje dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen. In deze ruimtes leven ze van schimmels, dode insecten, suikers en cellulose. Ondanks het feit dat ze erg op elkaar lijken zijn er toch enkele verschillen. De schubben waar het lichaam mee bedekt wordt zijn bij het zilvervisje meer egaal zilverachtig gekleurd dan bij het papiervisje en ze zijn ook wat kleiner, zo’n tot mm. Ook is er een klein verschil in de leefwijze.


Wat is het verschil tussen een zilvervisje en een papiervisje ? Het komt regelmatig voor dat men denkt zilvervisjes in huis te hebben terwijl er eigenlijk papiervisjes rondscharrelen. Die kunnen meer schade aan papier aanrichten dan zilvervisjes. Voor de bestrijding maken de verschillen niet veel uit, want ze worden op dezelfde manier bestreden.


Voordat ik bij Rentokil kwam werken had ik nog nooit van zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes gehoord. Ondanks dat het papiervisje een grotere voorkeur voor cellulose rijke producten heeft dan het zilvervisje , kan het toch moeilijk zijn om het verschil tussen een zilvervisje en papiervisje te ontdekken. Zie je deze beestjes lopen dan is het verstandig om eerst een onderscheid te maken tussen het zilvervisje en het papiervisje.


Het verschil met het zilvervisje is dat de voelsprieten net zo lang zijn als het lichaam. De beestjes leven in het donker en worden vaak meegenomen in oude boeken of kleding. Er is zeker verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes.


Om zilvervisjes te bestrijden moet je goed alle naden en kieren inspuiten met bijv.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts