woensdag 2 september 2015

Vijverbodem reinigen

Bestel Nu bij ReplaceDirect! Het probleem is namelijk, dat de modderlaag op de vijverbodem bestaat uit deels verteerde maar deels nog onverteerde materialen. Hierin groeien vaak ook nog wortels van verwilderde waterplanten. Dit alles maakt, dat het meestal niet lukt om met een vijverstofzuiger de vijverbodem goed te reinigen.


Het grondig reinigen van een vijver doe je niet elke dag.

De bodem van de vijver reinigen doet u als er bijvoorbeeld veel slib in de vijver aanwezig is. De vijver bodem schoonmaken met een vijverstofzuiger. Helaas is door allerlei omstandigheden een hoop troep op mijn vijverbodem terechtgekomen. Hoe kan ik dat verwijderen zonder daarvoor de hele vijver leeg te pompen?


Als ik zoek zie ik wel waterstofzuigers, maar die hebben allemaal een reservoir. Handig om het slib van de vijverbodem te zuigen Een vijverstofzuiger of slibzuiger om vanaf de kant de bodem van uw vijver te kunnen reinigen is erg handig. Ze zijn kant en klaar te koop maar als u niet al te hoge eisen stelt, kunt u hem ook zelf maken.


Het is slim om dit minstens eens per week te doen.

Het reinigen van de filtermaterialen doe je heel makkelijk door ze rustig af te spoelen in een bak met water dat je uit de vijver hebt gehaald. Tip 2: een schone vijverbodem. Te veel afval op de vijverbodem zorgt er voor dat de bodem gaat rotten.


Hiermee vergroot je de kans op verzuring van de vijver waardoor het biologisch evenwicht wordt aangetast. De problemen die ontstaan zijn uitstervende vissen, kans op algenproblemen en een slechte plantengroei. Ik wist niet dat er speciale planten zijn die een vijver kunnen helpen schoon te maken!


Ook wist ik niet dat ze op verschillende diepten geplant moeten. Voorwaarde daarbij is wel dat het een goed onderhouden en schone vijver is. Als u uw vijver niet hebt kunnen schoonmaken en vijverbodem bedekt ligt met een dikke laag rottend bladafval, is het wel van belang om een opening in het ijs te maken en te houden.


De schadelijke gassen uit het slib kunnen anders niet ontsnappen door de ijslaag. Niet zelf natuurlijk, maar met een Pondovac vijver-schoon-zuiger. Vijvers reinigen en onderhouden. Die maakt korte metten met het moeras op de vijverbodem.


Een vijverstofzuiger aanschaffen is verstandig als u regelmatig uw vijverbodem moet of wil gaan reinigen. Repareer je apparaat, vervang een onderdeel of accessoire en voorkom E-waste. Zoals gezegd is daarbij misschien van belang of er relatief veel bladafval of andersoortig klein afval regelmatig in de vijver terecht komt.


Bio- oxidatie is geldklopperij, het doet niets!

Dood organisch materiaal hoort op de vijverbodem en is erg belangrijk voor het biologisch evenwicht. De modderlaag mag tot cm. Is de laag dikker, dan ontstaat er al snel moerasgas en dat is erg giftig. Indien de kiezels moeten functioneren als een filter, plaats ze dan zo dat je ze makkelijk kan reinigen. Alle filters moeten regelmatig gereinigd worden, zonder uitzondering, en dat geldt zeker ook voor kiezelfilters.


De bodem reinigen is goed voor de vijver, maar dit te vaak doen is geen goed idee. Door de vijverbodem te stofzuigen verwijder je niet enkel de bladeren en het slib, maar ook een grote hoeveelheid water. Dit verloren water zit vaak vol met goede bacteriën die waterwaarden van de vijver optimaal houden.


Onbekende grond reinigen Sinds kort hebben wij een volkstuin in de buurt van Rotterdam. We willen graag biologisch tuinieren, dus zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en met gebruikmaking van combinaties van gewassen. Ik woon in het buitengebied en heb een tamelijk grote vijver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts