donderdag 14 juli 2016

Gemengde organische mest

Bekijk nu ons uitgebreide assortiment Metz. Voor 23:bestel is morgen thuis! Vooraf, achteraf of gespreid. Ervaar het gemak van Wehkamp.


Deze verse, volumineuze, vochtige materialen worden gedroog gesteriliseerd en geconcentreerd tot organische meststoffen of bodemverbeteraars. Met organische mest voeg je niet alleen voedingsstoffen toe, maar je verbetert ook de structuur van de bodem.

Je spreekt dan ook van bodemverbeteraars. In mijn ogen zijn er dat zeer weinig als je vertrekt van een actieve, levende bodem. Meststoffen dragen bij aan de kwaliteit en gezondheid van je planten. Bemesten is daarom altijd een goed idee! Elke plant en elk gewas heeft zijn eigen behoeften en daarom zijn er veel soorten organische mest en kunstmest, in vloeibare vorm óf als mestkorrel.


Deze soorten van organische mest zijn onbewerkte dierlijke uitwerpselen. Drijfmest is de vloeibare variant, wat vooral voorkomt in de vorm van gier bij koeien en varkens. Vaste mest zijn dierlijke uitwerpselen gemengd met stro, zaagsel of andere vocht absorberende producten.


Plantaardige mest is gemaakt van Groente, Fruit en Tuin (GFT) afval.

Voor de tuin kan rundermest, paardenmest, bloed-, hoorn- en beendermeel, koemestkorrels, champost (champignonmest), wormenmest, compost of een gemengde organische mest in korrelvorm gebruikt worden. Heel handig is de organische mest in korrelvorm voor de siertuin, er is ook een variant voor vaste planten en bodembedekkers. Kalk en mest werken elkaar namelijk tegen. Lees meer bij gazon bemesten. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin.


Ook kun je groenbemesters zaaien. Geef in april gemengde organische mest. Daarna heeft het gazon maandelijks een bemesting nodig. Kies hiervoor bemesting die veel stikstof bevat.


Wie voor gemak wil gaan, kiest voor de speciale gazonmest die algemeen te koop is. Hier zitten alle noodzakelijke meststoffen al in. De maandelijkse mestgift kan worden gegeven tot eind augustus. Het zijn allemaal voedende elementen die je planten, of het nu bloemen,. Gazon: Strooi in april een gemengde organische mest en bemest het gazon vanaf eind april (tot eind augustus) maandelijks met meststof die veel stikstof bevat.


Ik heb tot dusver alleen nog maar organische mest gebruikt. Onder overige meststoffen vallen dierlijke mest , compost, overige organische meststoffen, overige anorganische meststoffen, EG-meststoffen en kalkmeststoffen. Stalmest, huishoudelijk- en tuinafval (compost) en turf werden door de grond verwerkt.


Top Organics Varkensmest gemengd.

Bovendien zorgt de mest voor een vruchtbaar bodemleven en geeft de bemester een natuurlijke verrijking aan de bodem om de grond aanhoudend in evenwicht te houden. Anorganische meststoffen Onder kunstmest of anorganische mest , verstaat men synthetisch gemaakte of in mijnen gewonnen zouten uit natuurlijke afzettingen. Men mag ze alleen zeer voorzichtig gebruiken.


Het gaat om geconcentreerde zouten, die deels aan ballaststoffen zijn gebonden, die een ongunstige uitwerking op de grond kunnen hebben. Compost, overige organische mest , kalkmeststof of stikstofstofkunstmest hoeft u niet emissiearm uit te rijden. In de volgende situaties hoeft u dierlijke mest ook niet emissiearm uit te rijden. Aanmelden vrijstelling bovengronds uitrijden. De organische stofbalans kan op peil worden gehouden door de aanvoer van organische mest.


Organische stof is de motor voor natuurlijke bodemvruchtbaarheid. De toe te dienen hoeveelheid varieert per bodemtype. Maar voor iedere grondsoort geldt dat afname van de organische stof direct negatief werkt op de vruchtbaarheid en de gewasopbrengst.


In plaats van oude stalmest kunt u ook gedroogde koemest of een gemengde organische mest gebruiken. Voorjaar: Maak in het voorjaar de grond los met een riek en hark deze dan aan. Na de oogst: Strooi na de eerste oogst nog wat bloedmeel om voldoende stikstof in de grond te krijgen. Kippenmest bestaat uit de uitwerpselen van kippen eventueel gemengd met strooisel. Kippen produceren geen vloeibare maar vaste urine.


Het witte deel van de mest bestaat uit urine. De kippenmest bevat daarom in verhouding met stalmest veel ammoniak. In Nederland wordt per jaar ongeveer miljoen ton kippenmest geproduceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts