vrijdag 8 juli 2016

Snoeien blauwe regen

Coolblue: Alles voor een glimlach. Specialistisch advies nodig? Get inspired with our Re-Gen product range. Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen.


Kan ik mijn blauwe regen nu nog snoeien ? Ze gaan heel binnenkort al bloeien (april-mei), ik zou wachten tot na de bloei en deze zomer snoeien. Mijn blauwe regen hebben wij vorig jaar gekocht. Afgelopen zomer hebben wij deze veel te laat gesnoeid. Onderhoud en snoeiadvies blauwe regen. Bij het snoeien van de blauweregen is het belangrijk om sterk snoeigereedschap te gebruiken.


Blauwe regen snoeien in de winter. Ten eerste is het belangrijk dat je gaat snoeien op een dag welke vorstvrij is. Snoeien terwijl het vriest is schadelijk voor de blauweregen en waar hij al lastig kan doen qua bloeien is vorstschade niet echt bevorderlijk. Dikwijls krijg ik de vraag hoe komt het dat mijn blauwe regen niet of weinig bloeit. Ook hier is de gouden regel snoeien doet bloeien.


Snoeien blauwe regen

Door het snoeien zal de plant massaal bloemen produceren om zo voor zaad te zorgen. Ze maken makkelijk nieuwe, krachtige scheuten uit oude takken. Na zulke ingreep zullen oneindig aantal nieuwe takken ontspruiten.


Een blauwe regen snoei je ten minste twee keer per jaar om de stok en de plant in conditie te houden. De eerste van deze sessies gebeurt in de vroege lente, nog vóór de bloemknoppen te groot worden. Je zou de bloemknoppen gemakkelijk te snel beschadigen of afbreken. De blauwe regen werd vroeger onder kwekers “Glycine” genoemd. De naam “Wisteria” is afkomstig van een Amerikaans hoogleraar C. Eens aangeslagen groeit deze klimmer vrij sterk en kan tot meter lange takken geven.


In dit filmpje groeit de blauwe regen langs de dakrand van een simpel schuurtje. Hebt u een mooie gevel, dan kunt u de plant ook met meerdere takken langs de ramen en de dakrand leiden. Zorg dan wel dat u er altijd gemakkelijk bij kunt om te snoeien , dit moet immers jaarlijks gebeuren.


Alleen de wilde Wisteria sinensis (geen variëteit) is een zaailing. De andere blauwe regens op de website zijn geënte planten en bloeien gegarandeerd. Een snelle snoeibeurt in augustus zorgt ervoor dat er volgend voorjaar extra bloemen verschijnen, een uitgekiende snoeimethode heeft echter nog meer resultaat. Net als bij alle klimplanten helpt snoeien ook om de plant onder controle te houden.


Snoeien blauwe regen

Kijk bij blauwe regen snoeien. Vaste planten als ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbeksoorten (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea): Voor een tweede bloei terugknippen vanaf begin juli. Berk (Betula): In de zomer of de herfst. Snoeiregels voor juist snoeien Er zijn enkele belangrijke regels die je in acht moet nemen bij het snoeien van planten en struiken. Zo moet je bijvoorbeeld nooit snoeien als het nog kan vriezen.


Ook bij regen kun je beter niet snoeien. Deze klimmer staat graag zonnig tot in de halfschaduw in een voedselrijke bodem. U kunt de plant ook tegen een gevel van een huis of schuur laten groeien. In de beginfase heeft blauweregen steun nodig maar na verloop van tijd groeit een geselecteerde hoofdstengel uit tot een echte stam die geen steun meer nodig heeft.


Soorten blauwe regen Er zijn eigenlijk twee grote soorten blauwe regen. De eerste snoei doet u tijdens de winter wanneer het niet meer vriest. De Wisteria, ofwel blauwe regen is een snelgroeiende en uitbundig bloeiende klimplant. Doordat de meest voorkomende kleur blauw is staat deze plant bekend als de blauwe regen. Toch is deze prachtige klimmer ook te verkrijgen in de kleuren wit, roze en paars.


Ze komt oorspronkelijk uit Japan en China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts