vrijdag 29 juli 2016

Wanneer kalk strooien

Om een mooi frisgroen gazon in de zomer in de tuin te hebben liggen moet je eigenlijk het hele jaar door aandacht aan het gazon besteden. Wanneer moet ik kalk strooien ? In het najaar is het slim jaarlijks kalk over het gazon te strooien. Kalk pakt mosgroei aan en zorgt ervoor dat het gras weer fris en groen wordt.


Het middel zorgt ervoor dat bemesting beter zijn werk kan doen.

Maar wanneer de bodem te zuur gaat worden, zul je moeten ingrijpen omdat het gazon er anders onder zal lijden. Dit doe je door periodiek kalk op het gazon te strooien. Planten halen hun voedsel voornamelijk uit de bodem. Waarom kalken noodzakelijk is.


Dit kunnen ze het meest effectief doen wanneer de grond lichtzuur is. Strooi in de wintermaanden over het gazon kalk. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos verschrompelt en wordt bruin.


Kies voor een kalk met magnesium erin, je zult merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt.

Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te. Toch beseffen weinig mensen waarom en wanneer kalk strooien belangrijk is voor je gazon. Kalk is één van de supplementen die belangrijk zijn om de ideale omstandigheden te creëren die het gras nodig heeft om te groeien.


Het strooien van kalk hoef je niet vaak te doen, maar is hierdoor niet minder belangrijk. Nu wilde ik in het voorjaar nog een keer kalk strooien , er staat op de verpakking wanneer ik dat het beste kan doen. Nu werd ik door een mede forumlid (Bit) erop gewezen dat nu kalk strooien prima is maar in het voorjaar niet in combinatie met andere bemesting (koeienmest) omdat het elkaar zou tegen werken.


De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit. In het voorjaar gebruik je bij voorkeur kalk die sneller werkt en oplost. Veel buitenmensen doen dat echter al eerder, eind januari, begin februari. Reden is dat de kalk opgelost moet zijn voordat je gaat beginnen met mesten, want kalk en mest werken elkaar tegen.


Niet alleen regelmatig de juiste hoeveelheid kalk strooien in de tuin is belangrijk. Maar dit doen op de juiste momenten is even belangrijk. Het juiste moment om dat te doen verschilt per type ondergrond in je tuin.


Zo heeft een zandondergrond meer kalk rondes nodig dan een kleiondergrond. Het is februari en veel tuinliefhebbers denken.

Wat gebeurt er als je kalk strooit? En heeft je gazon of grond nog iets nodig. Kijk maar: Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Kalk strooien op uw gazon doet u om die reden bij voorkeur aan het eind van de herfst of begin van de winter.


U helpt uw gazon zo om mosvorming tegen te gaan. Mos dat toch ontstaat in het gazon, kunt u door te verticuteren in het voorjaar bestrijden. Strooi nooit kalk tegelijk met het geven van kunstmest.


Wij hebben vorige week kalk op ons gazon gestrooid. Kan ik over een maand najaarskunstmest strooien ? De kalk kan met een mestkarretje worden verspreid of handmatig. Het ene deel strooit u uit in de lengterichting, het tweede deel haaks daarop.


Op die manier kan de kalk het best op een gelijkmatige wijze worden verspreid. Wie van het voorjaar en zomer weer van een prachtig gazon wil genieten, moet niet vergeten om kalk te strooien. Als je op internet de verhalen leest, wordt meestal aanbevolen om dit ieder jaar te doen.


In de meeste gevallen wordt aangeraden om kalk te strooien in de periode van december tot en met maart. Dit verschilt per adviseur, methode en producten. Ik heb begin april gestrooid en was dus eigenlijk wat aan de late kant. Op welk moment in het jaar moet ik kalk strooien ? Mensen maken nog weleens de. Ik heb pas een pak kalk gekocht om in mijn moestuin te strooien (de bodem is nogal zuur) en tegelijkertijd wou ik compost strooien Maar wanneer moet ik het strooien ? Vorig jaar heb ik ook kalk gestrooid in het najaar en in het voorjaar compost.


Maar misschien is het beter om het anders te doen. Heeft misschien iemand tips? Een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Lees in dit blogartikel het antwoord.


Bij een tekort aan voedingsstoffen groeit het gras minder goed en krijgen mos en onkruid de kans om te gaan groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts