maandag 14 augustus 2017

Emelten in gras

Gras al vanaf €per m2. Is het gras groener bij de buren? Nooit meer maaien met Kunstgras. Gutachten und fachärzrliche Beratung für Betroffene u Versicherte.


Emelten doen dit, net als engerlingen, wel. Zij eten overdag aan wortels van het gras en bij vochtig weer komen ze ‘s nachts ook bovengronds aan het gras eten. Dat u de emelten uit het gazon wilt krijgen staat voorop.


Er zijn verschillende manieren om de emelten te bestrijden. Het behandelen van het gras op biologische wijze of op chemische wijze. U kunt de emelten het beste bestrijden in mei tot juli en van oktober tot december. Deze langpootmug leeft op en rond het gras en legt daar ook eitjes waaruit na tot dagen emelten geboren worden. Deze larven worden met name geboren in de tweede week van september.


Deze verblijven gedurende één seizoen onder de grond actief. De emelten zijn zeer goed te bestrijden met insectparasitaire nematoden Steinernema spp. In eerste instantie denk je misschien dat het door droogte of verbranding kan komen.


Wanneer je goed tussen het gras kijkt zie je kleine witte larven. De kale plekken zouden wel eens door emelten of engerlingen kunnen komen. Misschien valt het je ook op dat er veel vogels bij de kale plekken aanwezig zijn.


Emelten in gras

Niet alleen het gras wordt opgegeten door emelten , ook de moestuin en dan met name sla, aardbei, peterselie en kool worden aangetast. Niet alle schade die jij ziet wordt veroorzaakt door de emelt. Ook de natuurlijke vijanden zoals de mol, muizen en vogels die de emelten opeten zorgen voor veel schade. Als je de morgen erna de plastic wegneemt, zie je de emelten liggen op het gras.


Snij enkele aardappels in twee en leg ze met de open zijde op de dorre plekken in je gazon. Het voorkomen van emelten en engerlingen is niet echt mogelijk. Tijdens de nacht zullen de emelten in de aardappel kruipen.


Emelten in gras

Wel kunt u uw gazon zo goed mogelijk onderhouden, zodat de larven zo min mogelijk de kans krijgen uw grasmat te vernielen. Dat betekent: genoeg vocht voor de bodem en het gras mooi kort en onkruidvrij houden. In onze GazonShop kunt u eenvoudig online Pokon Graslarven Weg! Schade aan het gras door engerlingen.


Om bij de insectenlarven te komen trekken zij stukken gras kapot en ruïneren daarmee uw gazon. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Echter zal de grootste schade aan het grasveld ontstaan door de vogels die de engerling als lekkernij zien. Mollen zijn dol op emelten , maar jammer genoeg vernielen ze ook het gazon.


Engerlingen in het gras brengen schade met zich mee. Vogels eten ze ook graag, maar ook dat gaat dit weer ten koste van het gras. Dan stappen we over op de bestrijding van emelten. Als eerste zul je emelten moeten vinden in het gras. Er is nog een manier om emelten op te sporen in de tuin.


Deze worteletende keverlarven blijven tot ontpopping in de grond. Het gras dunt uit, wordt geel en kan zelfs helemaal afsterven. Doordat de emelten het gras aanvreten, kunnen ze grote schade aan uw gazon veroorzaken.


Merels, spreeuwen en vele kraaisoorten hebben het op deze insecten gemunt. Ook deze insecten zijn geliefd voedsel van verschillende soorten vogels. Zoals we hierboven al beschreven, zijn emelten een grote vijand voor het gras. De emelten , die voortkomen uit de langpootmug, leggen honderden eitjes per keer. Bij voorkeur worden deze eitjes op het gras geleg waarna ze na een aantal weken uitkomen.


Doe dit bij regenweer wanneer de emelten actief zijn. Hierdoor heeft u direct te maken met een groot aantal emelten in uw gras. Door de donkere plastic blijven zij op het gras liggen. De mug legt haar eitjes dan ook in het gras , waarna de larven geboren worden en lekker gaan eten. Aantastingsbeeld van emelten in gazon.


Emelten in gras

Heeft u veel last van kale plekken in uw gazon? Groeit u gazon slechter dan voorheen? Wanneer men de plastic wegneemt zijn de emelten zichtbaar. Indien u last heeft van emelten sterft het gras namelijk af, komt de graszode los te liggen en ontstaan er kale plekken. Dan is de kans groot dat u last heeft van emelten.


Rond april zal de temperatuur van de grond boven de 10°C zijn en dan komen de engerlingen en emelten terug van je gras eten. Wij hanteren een tussenperiode van weken en eventueel in september nog een behandeling indien de aantasting dan weer een hoogtepunt kent. Hark de larven snel op en geef ze aan de kippen! Ze verblijven voor het grootste deel van de dag in een ondiepe verticale gang. Nachts komen ze naar boven en vreten dan aan de bovengrondse delen van de planten.


Rond de gang van de emelten in het gras ontstaat een kaal plekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts