vrijdag 24 augustus 2018

Dikte fundering

Dikte fundering

Een fundering op staal bestaat vaak uit een met (soms) gewapend beton gevulde sleuf, waarop de rest van de constructie is gebouwd. De fundering wordt door de ondergrond op zijn plaats gehouden. Berekenen van de dikte fundering. Rechtstreekse fundering (zie fundering op staal, strokenfundering, sleuffundering).


Op het internet is er een grote vraag hoe men zelf een fundering kan berekenen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt het materiaal staal niet gebruikt in een fundering op staal. In Nederland geldt als vorstvrije aanleg een maat van ca. In sommige gemeenten wordt een grotere funderings diepte voorgeschreven. Om een fundering te berekenen heeft een constructeur natuurlijk gegevens nodig.


Fundering berekenen: Welke gegevens heeft een constructeur nodig? De onderstaande lijst is in volgorde van belangrijkheid. Het is niet altijd nodig om al deze gegevens aan te leveren, maar hoe meer informatie hoe beter het vaak is.


De aanleg van de fundering dient vorstvrij te geschieden, omdat bij bevriezing de grond uitzet en omhoog komt, terwijl de grond onder de fundering niet mag worden geroerd. Bij paalfunderingen is de PowerKist funderingsbekisting de beste basis voor uw fundering. Bespaar tij geld en faalkosten met deze EPS bekisting. Ze helpt mee de stabiliteit te verzekeren. Neem deel cement, delen zand en delen grind.


Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel. Graaf dan af tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet immers boven het maaiveld uitkomen. Hoeveel centimeter je precies moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat. De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat.


De breedte is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Een goede vuistregel is: Breedte van de vorstrand is tweemaal de dikte van de betonvloer. Let op: Wij adviseren bij betonvloeren in woningen en aanpandige vertrekken zoals een uitbouw of garage altijd een constructeur of bouwbegeleider in te.


Tevens kan worden gekeken naar gegevens omtrent de bouwwijze van de fundering , de mate waarin het pand is gezakt, de richting waarop het pand is gezakt (voorover, achterover) en in hoeverre de houten onderdelen van de fundering boven het niveau van het grondwater hebben gestaan (droogstand). Wat voor een betonvloer of fundering praten we dan over? Weet iemand de antwoorden op (van) deze vragen? De dikte van uw fundering hangt af van de draagkracht van de ondergrond. Op Veengrond dient geheid te worden.


Dikte fundering

Je wilt van gewapend beton een fundering maken, waar straks een gemetselde muur op komt in de tuin. In dit stappenplan van Karwei lees je waar je op moet letten en welke materialen je nodig hebt. Zoals een schuttingmuur tussen jou en de buren of een muurtje langs de voortuin.


Zorg daarom voor een juiste fundering. Om te beginnen is het aan te bevelen de sterkte van de gewenste aanbouw te laten calculeren door een constructeur. Met deze berekening en tekening, waarop onder andere de wapening staat ingeteken kun je aan de slag.


Als de fundering langer is dan een lengte betonijzer (= meter) dan “haakt” u aan het uiteinde een volgende lengte in. Als de fundering de “hoek om gaat” zorg dan dat er altijd een aantal lengtes betonijzer ononderbroken door deze hoek lopen. Het zou natuurlijk jammer zijn als uw houtbouwconstructie gaat verzakken.


Zo onstaat er toch een stevig geheel. Plaats bij voorkeur uw betonpoeren op een stoeptegel die stevig in de grond ligt. Motief voor de toepassing van deze draagconstructie: De zettingen van een fundering op staal waren echter niet acceptabel en een fundering op palen was sterktetechnisch niet nodig. Zet de betonpoer daarnaast altijd vast met een zak snelcement.


Zodoende is gekozen voor een oplossing die de voordelen van beide systemen combineert, een paal-plaat fundering. Een werkvloer of fundering maken? Met de GAMMA Betonmortel 25kg realiseert u dit eenvoudig en snel. De mortel is namelijk kant-en-klaar. U hoeft er enkel water bij te voegen voor gebruik.


Bij een vloerdikte van centimeter verbruikt u ongeveer 100kg GAMMA Betonmortel per vierkante meter. De verwerkingstijd bedraagt 1minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts