dinsdag 10 februari 2015

Artishock groente

Als je een zelf gekweekte artisjok hebt, is het schoonmaken iets meer werk. Deze groente is namelijk favoriet bij allerhande kleine insecten, die zich tussen de bladeren verschuilen. Laat de artisjok voor gebruik minstens een uur in water staan, eventueel met wat zout. De groente moet geheel onder water zijn.


Artishock groente

Na een dagje door Artis sjokken artisjokken eten doet je weer helemaal bijkomen met deze groente die over grote geneeskracht beschikt en dat is zonder jokken. Overblijvende, distelachtige plant uit de Composietenfamilie met een spitse, soms bolvormige bloemknop bestaande uit bloembodem en schubvormige, vlezige. Ze worden bij ons ook maar weinig gegeten, het is een beetje een onbekende, luxe groente , die meer in het middelandse-zee gebied thuis hoort.


Betreffende teelt en gebruik neemt de artisjok een bijzondere plaats in. Strikt genomen behoort ze niet tot de overblijvende groenteplanten. De artisjok is in ons klimaat niet winterhard.


Soms wordt de artisjok dan ook aangeplant in de sierteeltborder. Je kan het vaststellen door met een mesje in de onderzijde van de groente de prikken. Als je dat zonder moeite kan doen, is de artisjok gaar. Een artisjok is een soort distel. Om een artisjok te bereiden, verwijder je eerst de steel door hem af te snijden.


Verwijder ook een stukje van de onderste bladeren. In feite doe je dus zelf in de keuken al het werk dat je anders met je gasten aan tafel doet. Als je ooit besluit zelf dragon te kweken, moet je goed opletten. Artemisia dracunculus var. In dit artikel vind je het volledige overzicht van alle recepten op GroenteGroente.


Artishock groente

Van aspergeschotel tot zuurkoolstamppot, en steeds meer daartussen! De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden.


In Nederland valt de oogst van de nog gesloten bloemknoppen in de maanden augustus en september. Na de oogst wordt de bloemstengel uit de plant gesneden. Als je er nog nooit een gegeten hebt, is het best even wennen. In deze groente zit namelijk een stofje dat wijn bijzonder zoet laat smaken. Zonde van de wijn én van die heerlijke artisjok.


De bladeren van de artisjokken worden het vaakst gegeten, maar ook het hart van de artisjok is eetbaar. De stevige groenten met een warme groene tint kunnen worden stond in groepen voor een middelpunt, gerangschikt rond orkaan lampen met kaarsen of uitgeholde en passen met een kaars te branden binnen. Het is belangrijk goed drogen de artisjokken om te voorkomen dat schade en aantasting van organen van de groenten. Ook de vlezige kruidige bloembodem is eetbaar.


Het bittere komt door de stof cynarine die ze bevat. Ze werken cholesterolverlagend. Artisjok heeft een zachte, licht bittere smaak.


Artishock groente

Er zijn dus wel middelen waarmee de positieve werking van deze groente kan worden gebruikt als vetverbranding. Ten eerste zal de artisjok dus vooral na iedere maaltijd genuttigd moeten worden. Aangezien de gemiddelde mens dit niet elke dag in huis heeft of niet na iedere maaltijd zin heeft in deze groente , zijn er ook andere hulpmiddelen. De plant bezit prikkelbare meeldraden. Als een bijen-tong of poot deze aan zou raken, trekken de helmdraden zich samen en komt er een heel klein beetje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen.


De schub-bladeren van de ( gesloten) bloemknop worden als groente gegeten, samen met het hart. Zet de artisjokken voorzichtig rechtop in de pan en dek ze af met een zwaar bord (ik gebruik een omgedraaid soepbord) om te zorgen dat ze onder water staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts